Πόλεμος στην Ουκρανία: Άγριες μάχες στα περίχωρα του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άγριες μάχες στα περίχωρα του Κιέβου

Σφοδρές οι συγκρούσεις σε Μαριούπολη και Μικολάιβ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προετοιμάζονται για νέο κύμα σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών κάλεσε τους πολίτες των μεγαλύτερων ουκρανικών πόλεων ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς ο ρωσικός στρατός προσπαθούσε να σφίξει τον κλοιό της πολιορκίας ύστερα από ένα 48ωρο πενιχρό σε εδαφικά οφέλη, λόγω της σθεναρής αντίστασης που συνάντησε από τους αμυνόμενους.

Οι πιο άγριες μάχες διεξάγονταν χθες στη Μαριούπολη και το Μικολάιβ, δύο σημαντικά λιμάνια, το πρώτο στην Αζοφική και το δεύτερο στη Μαύρη Θάλασσα, που αποτελούν τους άμεσους στόχους των ρωσικών επιχειρήσεων.

Από την Κυριακή οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, είχαν εξαπολύσει επίθεση στη Μαριούπολη και οι πρώτες οδομαχίες μαίνονταν στα δυτικά προάστια της πόλης.

Ανακατάληψη

Στο Μικολάιβ, οι Ουκρανοί κατάφεραν να ανακαταλάβουν το αεροδρόμιο της πόλης, που είχε πέσει για ένα διάστημα στα χέρια των εισβολέων. Ενδεχόμενη άλωση του Μικολάιβ θα επέτρεπε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να επιτεθούν στην Οδησσό, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, από θάλασσα και από στεριά.

Στο μέτωπο του Κιέβου, ύστερα από αρκετές ημέρες στασιμότητας, ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν στο προάστιο Ιρπίν, περί τα 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Χθες το βράδυ, οι Ρώσοι είχαν καταλάβει περίπου το ένα τρίτο του Ιρπίν, ενώ σφοδρές οδομαχίες διεξάγονταν με ουκρανικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό εργοστασίου αρτοποιίας στο Μακαρίβ, στα περίχωρα του Κιέβου, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Τσερνιγκίβ, στα βόρεια και το Σούμι στα βορειοανατολικά.

Εκκληση Ζελένσκι

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απεύθυνε αγωνιώδη έκκληση στους Δυτικούς να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία προκειμένου να εμποδιστούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Δύση θα έχει «αίμα στα χέρια της» για τις εκατόμβες που θα προκληθούν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άγριες μάχες στα περίχωρα του Κιέβου-1
Οσο διαρκούν οι βομβαρδισμοί τόσο συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές Ουκρανών προς τα γειτονικά –και όχι μόνο– κράτη. Στη φωτ., Ουκρανοί διασχίζουν τα σύνορα με τη Ρουμανία. (REUTERS / Stoyan Nenov)

Πράσινο φως από ΗΠΑ για μεταφορά πολωνικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, για εχθρική ενέργεια μιλάει η Ρωσία.

Ωστόσο, τόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων κρατών-μελών, απέρριψαν την πρόταση, θεωρώντας ότι θα καθιστούσε πολύ πιθανό έναν γενικευμένο πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Σενάρια για τα MIG-29

Τούτων δοθέντων, το σενάριο που εξετάζουν οι Αμερικανοί, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, είναι να επιτρέψουν στην Πολωνία να παραδώσει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη MIG-29 προς ενίσχυση της πολεμικής της αεροπορίας και να προμηθεύσουν, σε αντιστάθμισμα, την Πολωνία με αμερικανικά αεροπλάνα F-16. Οι Ουκρανοί χρειάζονται τα παλαιότερα, σοβιετικής κατασκευής MIG-29, καθώς οι πιλότοι τους είναι σε θέση να τα χειριστούν, σε αντίθεση με τα F-16.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έχει εκφράσει σκεπτικισμό, θεωρώντας ότι η παράδοση MIG-29 στο Κίεβο θα μπορούσε να εμπλέξει τη χώρα του σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Τις ανησυχίες αυτές ήρθε να εντείνει ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ιγκόρ Κονασένκοφ, ο οποίος προειδοποίησε ότι όποιες χώρες προσφέρουν αεροδρόμια για ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη μπορεί να θεωρηθούν εμπόλεμες με τη Ρωσία.

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε ότι το εθνικιστικό «Τάγμα Αζόφ» και ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας σχεδιάζουν να ανατινάξουν πυρηνικό αντιδραστήρα σε ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο για να ενοχοποιήσουν τον ρωσικό στρατό – καταγγελία, η οποία από τη φύση της δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT