Ε.Ε.: Μοντέλο πανδημίας για άμυνα και ενέργεια – Πρόταση για ευρωομόλογο

Ε.Ε.: Μοντέλο πανδημίας για άμυνα και ενέργεια – Πρόταση για ευρωομόλογο

Μια πρόταση με τεράστια οικονομική, αλλά κυρίως πολιτική σημασία για την πορεία της Ε.Ε. φαίνεται πως προωθούν κάποια κράτη-μέλη ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε κλίμα που θυμίζει το 2020 βρίσκεται ξανά η Ευρώπη, καθώς γίνεται σαφές το οικονομικό κόστος που θα έχει για την ευρωπαϊκή οικονομία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι σφοδρές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Μόσχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης για την κοινή έκδοση ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε. και την κοινή άμυνα. Το δημοσίευμα ακολουθεί αντίστοιχο της Le Monde, που αναφερόταν σε κοινό ταμείο «για την απορρόφηση του σοκ» που προκάλεσε η ρωσική εισβολή.

Προχθές, εν τω μεταξύ, το Eurasia Group σε ανάλυσή του μιλούσε για ένα ταμείο 200-400 δισ. ευρώ, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή και επί του οποίου θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου. Η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την ανάλυση του Eurasia, ευελπιστεί το νέο ταμείο να συσταθεί έως τον προσεχή Ιούνιο.

Η Κομισιόν, πάντως, διαψεύδει εμπλοκή της στο εγχείρημα. Σε σχετική ερώτηση, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της επιτροπής αρμόδιος για την πράσινη μετάβαση, Φρανς Τίμερμανς, είπε ότι «δεν έχουμε σχέδια για την έκδοση νέων κοινών ομολόγων», λέγοντας ότι ίσως πρόκειται για πρωτοβουλίες κρατών-μελών.

Η γαλλική προεδρία

Το ίδιο αναφέρουν κοινοτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ», με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο να δείχνει αντ’ αυτού στην κατεύθυνση της γαλλικής προεδρίας. «Δεν επεξεργαζόμαστε κάποια πρόταση αυτή τη στιγμή», σημειώνει άλλος αξιωματούχος. «Θα δούμε τι θα προκύψει από τις Βερσαλλίες ως πολιτική καθοδήγηση».

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να διαχειριστούμε τα νέα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτή την κρίση», τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας.

Μιλώντας προχθές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε: «Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να διαχειριστούμε τα νέα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτή την κρίση». Οπως ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι, οι ηγέτες των κρατών-μελών θα παράσχουν περαιτέρω καθοδήγηση επί του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε αντίθεση με την άνοιξη του 2020, φαίνεται ότι το Παρίσι κινείται χωρίς προσυνεννόηση με το Βερολίνο, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα πιο επισφαλές. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, δεν έχει τεθεί προς συζήτηση στο Coreper (επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων), γεγονός που σημαίνει ότι απέχει σημαντικά από την υλοποίησή του.

«Απορριπτέα»

Ευρωπαίος διπλωμάτης, μάλιστα, από χώρα με βαρύνοντα ρόλο, χαρακτηρίζει την πρόταση «προκαταβολικά απορριπτέα» – διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται ακόμα και στο ενδεχόμενο το κοινό χρέος που θα εκδοθεί να δοθεί με τη μορφή δανείων, όχι επιχορηγήσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση, αφού συζητηθεί στις Βερσαλλίες, ενδέχεται να δει το φως της δημοσιότητας ακόμα και πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Πηγές της «Κ» εκφράζουν σκεπτικισμό για το αν κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό.

Σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος –232 δισ.– των 386 δισ. ευρώ σε δάνεια που συναποτελούν το RRF (το βασικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 672,5 δισ. ευρώ) δεν έχει αξιοποιηθεί, καθώς τα κράτη-μέλη που τα δικαιούνται δεν έχουν αιτηθεί τα ποσά που τους αναλογούν. Μία εναλλακτική οδός, αντί της θεσμοθέτησης ενός νέου ταμείου, που συζητείται είναι η χρήση των δανειακών αυτών πόρων για επενδύσεις στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και σε άλλους τομείς ζωτικής ανάγκης που αναδεικνύονται από τη γεωπολιτική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT