Θρίλερ με τα πολωνικά MiG-29 για το Κίεβο

Θρίλερ με τα πολωνικά MiG-29 για το Κίεβο

Οι ΗΠΑ τονίζουν ότι δεν υπήρξε συντονισμός με τη Βαρσοβία για την αποδοχή και αποστολή τους στην Ουκρανία

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια δραματική κίνηση με στόχο την ενίσχυση της ουκρανικής αεροπορίας, η Πολωνία ανακοίνωσε χθες ότι παραχωρεί το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών της τύπου MiG-29 στις ΗΠΑ, μέσω των οποίων επιδιώκει να καταλήξουν τα 28 μαχητικά στην Ουκρανία. Η Πολωνία ζητάει να λάβει από τις ΗΠΑ αντίστοιχων ικανοτήτων μεταχειρισμένα αμερικανικά μαχητικά. Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι η πολωνική ενέργεια έγινε «χωρίς προηγούμενο συντονισμό» με τις ΗΠΑ και δεν δεσμεύθηκε για το ποια θα είναι η απάντηση της χώρας της. Η ενέργεια θα μπορούσε να εκληφθεί από τη Μόσχα ως σημαντική κλιμάκωση.

«Είμαστε έτοιμοι να αποστείλουμε άμεσα και χωρίς αντίτιμο όλα τα αεροσκάφη MiG-29 στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουμε στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ζητούμε από άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που διαθέτουν αεροσκάφη MiG-29 να πράξουν το ίδιο», ανέφερε η ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης. Αεροσκάφη ρωσικής τεχνολογίας είναι τα μόνα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ουκρανική αεροπορία, με δεδομένο ότι μόνο σε αυτά έχουν εκπαιδευθεί οι πιλότοι της χώρας. «Ανυπομονώ να επιστρέψω στο γραφείο μου και να δω πώς θα απαντήσουμε στην πρότασή τους να μας δώσουν τα αεροπλάνα», είπε η Νούλαντ.

Η κίνηση εγείρει πρακτικά ερωτήματα όπως το από πού θα επιχειρούν τα αεροσκάφη, αν φθάσουν στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι η Ρωσία έχει βομβαρδίσει όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας.

Διάδρομοι για πρόσφυγες

Eν τω μεταξύ, για πρώτη φορά ύστερα από 13 ημέρες βομβαρδισμών και εχθροπραξιών, εκατοντάδες άμαχοι κατέστη δυνατό να φυγαδευθούν από δύο ουκρανικές πόλεις, το Σούμι και το Ιρπίν, ενώ η πεισματική αντίσταση των Ουκρανών έχει καθηλώσει τον ρωσικό στρατό έξω από τα αστικά κέντρα που τελούν υπό πολιορκία, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους εισβολείς.

Υστερα από τρεις ημέρες καθυστερήσεων, άνοιξε χθες ανθρωπιστικός διάδρομος που επέτρεψε σε αμάχους του Σούμι, ανατολικά του Κιέβου, να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη με λεωφορεία του Ερυθρού Σταυρού και να μεταφερθούν στην Πολτάβα, μια πόλη που δεν έχει γνωρίσει ακόμη στρατιωτικές επιχειρήσεις, στην κεντρική Ουκρανία. Κάτι ανάλογο συνέβη στο Ιρπίν, κωμόπολη στα περίχωρα του Κιέβου. Αντιθέτως, μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη Μαριούπολη απέβη ατελέσφορη, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες δύο εκατομμύρια άμαχοι, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο παιδιά, είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία, κυρίως προς τη Δύση.

Πολύ άσχημες οι επόμενες εβδομάδες, καθώς ο Πούτιν θα κλιμακώσει τον πόλεμο, εκτιμούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε «συμβιβασμό», αλλά δεν εννοεί να «συνθηκολογήσει» απέναντι στη Ρωσία. «Νομίζω ότι για τα θέματα που αφορούν τις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές και τις ψευδοδημοκρατίες (του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ), που δεν έχουν αναγνωριστεί από κανέναν πλην της Ρωσίας, μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε ένα συμβιβασμό σχετικά με το πώς θα ζουν στο εξής αυτές οι περιοχές», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης, για να προσθέσει: «Είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά όχι για συνθηκολόγηση».

Στην ίδια συνέντευξη φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής ως προς το αίτημα για την ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία. «Είμαι πιο ψυχρός σε αυτό το ζήτημα καιρό τώρα, καθώς αντιληφθήκαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να υποδεχθεί την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χθες ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τρία ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και έναν πύραυλο Κρουζ στα περίχωρα του Κιέβου.

Εκτιμήσεις CIA

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τα χειρότερα στα πολεμικά μέτωπα έπονται, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όχι μόνο δεν θα καμφθεί από τα εμπόδια που συναντάει, αλλά θα κλιμακώσει τις επιχειρήσεις. «Νομίζω ότι ο Πούτιν είναι οργισμένος και απογοητευμένος αυτή τη στιγμή. Είναι πιθανόν να κλιμακώσει (την εισβολή) και να επιδιώξει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό, αδιαφορώντας για τις απώλειες αμάχων», δήλωσε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Δεν μπορώ να δω πώς μπορεί να οδηγήσει το παιχνίδι σε αίσιο τέλος, γι’ αυτό πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας μερικές άσχημες εβδομάδες», δήλωσε ο Μπερνς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT