Ρωσικές θαλαμηγοί: Σε αναζήτηση ασφαλών λιμένων

Ρωσικές θαλαμηγοί: Σε αναζήτηση ασφαλών λιμένων

Μανούβρες ρωσικών θαλαμηγών για να διαφύγουν την κατάσχεση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η υπερθαλαμηγός «Dilbar» έχει μήκος ίσο με ενάμισι γήπεδο ποδοσφαίρου, σχεδόν όσο ένα θωρηκτό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Φιλοξενεί δύο εξέδρες προσγείωσης ελικοπτέρων, κοιμίζει περισσότερους από 130 ανθρώπους και η πισίνα της είναι 25 μέτρα.

Η θαλαμηγός ναυπηγήθηκε το 2016 και κόστισε 594 εκατ. δολάρια. Πέντε χρόνια αργότερα, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της, Αλίσερ Ουσμάνοφ, σύμμαχος του Πούτιν, έστελνε το σκάφος σε ναυπηγείο του Αμβούργου για ανακαίνιση κόστους τουλάχιστον 150 εκατ. δολαρίων. Εκεί βρισκόταν το σκάφος την Πέμπτη, όταν ΗΠΑ και Ε.Ε. ανακοίνωναν οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ουσμάνοφ, μεγιστάνα των μετάλλων και από τους πρώτους επενδυτές στο Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η κατάσχεση αυτών των μεγαθηρίων των θαλασσών δεν πρόκειται, όμως, να είναι εύκολη υπόθεση. Οι Ρώσοι μεγιστάνες είχαν στη διάθεσή τους δεκαετίες προκειμένου να αποκρύψουν κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία. Παρά τις αρχικές αναφορές του γερμανικού Τύπου ότι το «Dilbar» είχε δεσμευθεί, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου του Αμβούργου ανέφερε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν, καθώς οι αρχές δεν είχαν καταφέρει να πιστοποιήσουν την κυριότητα του σκάφους, που φέρει το όνομα της μητέρας του Ουσμάνοφ. Το «Dilbar» φέρει σημαία Νήσων Κέιμαν και εμφανίζεται να ανήκει σε ανώνυμη εταιρεία της Μάλτας. Οι αρχές αρκέστηκαν να απαγορεύσουν τον απόπλου του πλοίου.

Ρωσικές θαλαμηγοί: Σε αναζήτηση ασφαλών λιμένων-1

Πού βρίσκονται

Πολλά από αυτά τα σκάφη διαθέτουν ως μέσα ασφαλείας πραγματικά οπλικά συστήματα, αντάξια του Τζέιμς Μποντ.

Παρότι πολλές τέτοιες θαλαμηγοί παραμένουν αγκυροβολημένες σε ειδυλλιακούς προορισμούς της Μεσογείου ή της Καραϊβικής, περισσότερες από δώδεκα έχουν ήδη αναζητήσει καταφύγιο σε απομακρυσμένα λιμάνια μικρών κρατών, όπως οι Μαλδίβες και το Μαυροβούνιο, μακριά από τις δυτικές κυρώσεις. Τρία από τα σκάφη αυτά βρίσκονται στο Ντουμπάι, τόπο εξοχικών κατοικιών πολλών εύπορων Ρώσων. Τρία άλλα αποσυνέδεσαν τους πομπούς έκτακτης ανάγκης που διαθέτουν, λίγο πριν φθάσουν στα Στενά του Βοσπόρου, με πιθανότερο προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα και τα ρωσικά λιμάνια του Σότσι και του Νοβοροσίσκ. Η θαλαμηγός «Graceful», που θεωρείται πως ανήκει στον ίδιο τον Πούτιν, απέπλευσε από ναυπηγείο του Αμβούργου στις 7 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το σκάφος είναι σήμερα δεμένο στο λιμάνι του ρωσικού θυλάκου του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Ατυχοι στάθηκαν κάποιοι Ρώσοι ολιγάρχες, οι θαλαμηγοί των οποίων δεσμεύθηκαν από τις γαλλικές και τις ιταλικές αρχές. Την Πέμπτη, η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στη θαλαμηγό «Amore Vero» του Ιγκόρ Σετσίν, λίγα λεπτά πριν από τον απόπλου της. Οι ιταλικές αρχές έχουν κατασχέσει θαλαμηγούς και επαύλεις Ρώσων σε Σαρδηνία, Λιγυρία και στη λίμνη Κόμο, με συνολική αξία 143 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής της αγοράς των υπερθαλαμηγών Ντενί Κοζιέ εξηγεί ότι πολλά από τα σκάφη αυτά διαθέτουν ως μέσα ασφαλείας πραγματικά οπλικά συστήματα, αντάξια του κινηματογραφικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ. «Η “Eclipse”, μία από τις θαλαμηγούς του Ρομάν Αμπράμοβιτς, είναι εξοπλισμένη με διάφορα ειδικά συστήματα, όπως εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων και βαριά πυροβόλα για την απώθηση πειρατών. Πέρα από αυτά, το σκάφος διαθέτει υποβρύχια καταπακτή διαφυγής κάτω από τα ύφαλα του πλοίου για υποβρύχιο δύο θέσεων, αλεξίσφαιρα τζάμια στα φινιστρίνια και θωρακισμένο δωμάτιο, στο οποίο μπορούν να καταφύγουν οι επιβάτες ενώ αναμένουν επιχείρηση σωτηρίας τους. Είναι θέμα γοήτρου για αυτούς», λέει ο Κοζιέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT