ΗΠΑ: «Μη εφικτή» η πρόταση της Πολωνίας για τα MiG-29

ΗΠΑ: «Μη εφικτή» η πρόταση της Πολωνίας για τα MiG-29

13η μέρα εισβολής: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνοψη 13ης ημέρας από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις της 13ης ημέρας

  • Το Πεντάγωνο φαίνεται να απορρίπτει ως «μη εφικτή» την πρόταση της Πολωνίας να θέσει τα μαχητικά της MiG-29 στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά σε βάση στη Γερμανία. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η προοπτική αναχώρησης των αεροσκαφών από βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γερμανία «για να πετάξουν σε εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία εγείρει σοβαρές ανησυχίες». Οι ΗΠΑ, είπε, θα συνεχίσουν να συνομιλούν με την Πολωνία για το θέμα.
  • Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Τρίτη την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας κατά έξι βαθμίδες στην κατηγορία junk σε «C» από «Β». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, επίκειται χρεοκοπία, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Ρωσίας βρίσκονται σε δίνη μετά τις δυτικές κυρώσεις, εγείροντας σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα και την προθυμία της να εξυπηρετήσει το χρέος της. 
  • Οι Ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ. 
  • Κατά τα λοιπά, χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο στο πεδίο της μάχης για τη Ρωσία ολοκληρώθηκε η 13η ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία.
  • Στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα, οι Ουκρανοί δυναμώνουν την άμυνα τους, διατηρώντας τον έλεγχο των κυριότερων πόλεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απώλειες που προκαλούν στον Ρωσικό στρατό είναι σημαντικές.
  • Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προέβλεψε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά σκληρές, ενώ ο επικεφαλής της CIA ανέφερε ότι «οι ρωσικές στρατιωτικές απώλειες ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που περίμενε» ο Πούτιν, ως εκ τούτου έχει εξοργιστεί. «Ο Ρώσος Πρόεδρος είναι πιθανό να διπλασιάσει τις προσπάθειες του καθώς οι Ρωσικές δυνάμεις δύο εβδομάδες μετά την εισβολή δεν έχουν πετύχει τα αναμενόμενα κέρδη», σημείωσε.
  • Ταυτοχρόνως, εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τη Μόσχα, κυρίως στο οικονομικό πεδίο. Μπάιντεν και Τζόνσον ανακοίνωσαν την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Νωρίτερα, η Shell σταμάτησε να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία.
  • Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης κατά τα δύο τρίτα εφέτος και η πλήρης απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου «πολύ πριν από το 2030».
  • Την ίδια ώρα, τέλος σε κάθε δραστηριότητα στη Ρωσία βάζουν τα McDonald’s, η Starbucks Corp, η Coca-Cola και η PepsiCo, ακολουθώντας το δρόμο δεκάδων μεγάλων δυτικών επιχειρήσεων. Η αλυσίδα των Fast Food ανακοίνωσε πάντως ότι θα συνεχίσει να πληρώνει μισθούς στους 62.000 υπαλλήλους της στη χώρα.
  • Ο Πούτιν έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων σε μία προσπάθεια να αντεπεξέλθει στον καταιγισμό των κυρώσεων. Την ίδια ώρα στη Ρωσία εκτιμάται ότι έχουν συλληφθεί έως και 14.000 άνθρωποι που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
  • Κι αν ο Ρώσος πρόεδρος είναι θυμωμένος με την έως τώρα έκβαση της εισβολής, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ζελένσκι, με ομιλία του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, έστειλε μήνυμα αγωνιστικότητας: «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα χάσουμε. Θα συνεχίσουμε τη μάχη με κάθε κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στις πόλεις, στους δρόμους, στις όχθες των ποταμών». Νωρίτερα είχε αναρτήσει βίντεο που τον έδειχνε στο Κίεβο.
  • Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία για το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση περιοχών που έχουν πληγεί σφοδρά – κυρίως στη Μαριούπολη, όπου νωρίτερα έγινε γνωστή μία εξαιρετικά θλιβερή είδηση: Ένα 6χρονο κορίτσι πέθανε από αφυδάτωση λόγω της έλλειψης νερού…
  • Η Πολωνία είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει στην αμερικανική βάση στο Rammstein της Γερμανίας, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της χώρας. Ως αντάλλαγμα, ζητεί «μεταχειρισμένα» αεροσκάφη των ΗΠΑ με αντίστοιχες δυνατότητες.
  • Η προσφυγική κρίση λαμβάνει δραματικές διαστάσεις. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα. Η UNICEF ανακοίνωσε ότι το 1 εκατ. είναι παιδιά.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT