Οι αρχές της Βενεζουέλας άφησαν ελεύθερους δύο Αμερικανούς χθες Τρίτη, χειρονομία σε ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ με φόντο τις πρώτες επίσημες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Καράκας έπειτα από τρία και πλέον χρόνια.
Αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του πως «δύο Αμερικανοί που είχαν φυλακιστεί άδικα στη Βενεζουέλα θα μπορέσουν και πάλι να αγκαλιάσουν τις οικογένειές τους», προσθέτοντας πως «τους φέρνουμε σπίτι». Δεν υπεισήλθε σε καμία λεπτομέρεια για την αποφυλάκισή τους.
Ο ένας τους είναι μέλος της ομάδας έξι στελεχών της CITGO, αμερικανικής θυγατρικής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βενεζουέλας, που συνελήφθη στο Καράκας το 2017, ανέφεραν πηγές στη Βενεζουέλα στην εφημερίδα Miami Herald — πράγμα που επιβεβαιώθηκε αργότερα, το όνομά του αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Πρόκειται για τον Γουστάβο Κάρδενας, που είχε καταδικαστεί για διαφθορά, έπειτα από δίκη που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε άδικη και με «κατασκευασμένα» στοιχεία. Ο δεύτερος, ο Χόρχε Αλμπέρτο Φερνάντες, Κουβανοαμερικανός, είχε συλληφθεί για άλλη υπόθεση.
Η απελευθέρωση των δύο πολιτών των ΗΠΑ καταγράφηκε την ημέρα που ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, εξαιτίας της εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στραφεί στη Βενεζουέλα για να υποκαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές καθώς οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ιλιγγιώδη άνοδο.
Το Σαββατοκύριακο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στο Καράκας όπου είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, μεταξύ άλλων για τη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Η Ουάσινγκτον διέκοψε τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο το 2019 και είχε αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο.
Ανώτερο μέλος της ομάδας του κ. Γκουαϊδό είπε ότι η Ουάσινγκτον την ενημέρωσε για τα συμπεράσματα των επαφών αφού ολοκληρώθηκαν.
Ο Νικολάς Μαδούρο ζητεί να αρθούν όλες οι αμερικανικές κυρώσεις, να σταματήσουν οι έρευνες σε βάρος μελών της οικογένειάς του, που ερίζει πως έχουν πολιτικά κίνητρα, και να αναγνωριστεί ως νόμιμος πρόεδρος της χώρας ως το 2024, όταν λήγει η θητεία του, σύμφωνα με το μέλος της ομάδας του κ. Γκουαϊδό.
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι είπε προχθές Δευτέρα ότι οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των Αμερικανών και για τις κυρώσεις γίνονται «χωριστά». Πρόκειται για «διαφορετικά» ζητήματα, σημείωσε, εξηγώντας πως εντάσσονται «σε μια ευρύτερη συζήτησης με τη Βενεζουέλα».
Οι επαφές της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν με αυτή του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο συναντούν αντιδράσεις στο εσωτερικό, ακόμη και στο κόμμα του. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, κάλεσε τον Λευκό Οίκο να μην κλείσει συμφωνία με το Καράκας.
Χαρακτήρισε τον Νικολάς Μαδούρο «καρκίνο στο ημισφαίριό μας», καλώντας τον Λευκό Οίκο να μη «δώσει νέα πνοή» στην κυβέρνησή του, που κατηγόρησε για «βασανιστήρια και δολοφονίες» αντιπάλων της.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ είπε πως η Ουάσινγκτον πιέζει να απελευθερωθούν όλοι οι Αμερικανοί που κρατούνται στη Βενεζουέλα, ανάμεσά τους τα 6 μέλη της διοίκησης της CITGO, ο Μάθιου Χιθ, πρώην πεζοναύτης, καθώς και δυο πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων του πεζικού.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP, DPA
Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 14η μέρα εισβολής
Μπορεί το πετρέλαιο της Βενεζουέλας να συμβάλει στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια;
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr