Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπλοκή στα πολωνικά MiG-29

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπλοκή στα πολωνικά MiG-29

Τις πρώτες τριβές στο αρραγές μέτωπο νατοϊκών συμμάχων έναντι της Ρωσίας προκάλεσε η πρωτοβουλία της πολωνικής κυβέρνησης για παράδοση μαχητικών αεροσκαφών της στην Ουκρανία μέσω Γερμανίας.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες τριβές στο αρραγές μέτωπο νατοϊκών συμμάχων έναντι της Ρωσίας προκάλεσε η πρωτοβουλία της πολωνικής κυβέρνησης για παράδοση μαχητικών αεροσκαφών της στην Ουκρανία μέσω Γερμανίας, κίνηση που αιφνιδίασε τόσο την Ουάσιγκτον όσο και το Βερολίνο.

Το βράδυ της Τρίτης, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να μεταφέρει όλα τα σοβιετικής κατασκευής αεροπλάνα MiG-29 που διαθέτει στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν, στη Γερμανία, ώστε να παραδοθούν στη συνέχεια στην Ουκρανία. Με την κίνηση αυτή η Βαρσοβία είχε στόχο να μεταφέρει την ευθύνη για την ενίσχυση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας στο σύνολο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ώστε να μη στοχοποιηθεί μονομερώς από ενδεχόμενα ρωσικά αντίποινα. «Μια τέτοια απόφαση για παράδοση αεροσκαφών πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία και χωρίς επιφυλάξεις από το σύνολο της Ατλαντικής Συμμαχίας», δήλωσε σχετικά ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Ουάσιγκτον είχε δώσει το πράσινο φως στη Βαρσοβία για την παράδοση των αεροσκαφών, υποσχόμενη ότι θα καλύψει το κενό στην πολωνική άμυνα με αμερικανικά αεροσκάφη F-16. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την κίνηση της πολωνικής, με την οποία θα εμπλέκονταν οι ΗΠΑ σε μια ανοιχτά επιθετική, έναντι της Ρωσίας, ενέργεια. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε την πολωνική πρόταση «μη βιώσιμη», ενώ η Βικτόρια Νούλαντ, τρίτη τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύτηκαν εκ των προτέρων». Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τόνισε ότι η χώρα του «ασφαλώς και δεν θα στείλει αεροπλάνα» στην Ουκρανία. Προηγουμένως, το Κρεμλίνο είχε εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο της μεταφοράς αεροσκαφών, κάνοντας λόγο για ένα «πολύ ανεπιθύμητο και δυνητικά επικίνδυνο σενάριο».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Πολωνία, εκφράζοντας τη λύπη του που δεν έχει υπάρξει ακόμη σχετική απόφαση από τους νατοϊκούς συμμάχους, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Επανέλαβε δε ότι η διεθνής κοινότητα θα φέρει ευθύνη για μια μαζική «ανθρωπιστική καταστροφή» αν δεν συμφωνήσει για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή τουλάχιστον για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της. Μικρή παρηγοριά για τον Ουκρανό πρόεδρο ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Αμυνας Μπεν Γουάλας ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να εφοδιάσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους υψηλής ταχύτητας StarStreak.

«Βιολογικά όπλα»

Δεν συμφωνούν οι Αμερικανοί να παραδοθούν στην Ουκρανία μέσω Γερμανίας, να λυθεί το θέμα το συντομότερο ζητάει ο Ζελένσκι.

Στον πόλεμο της προπαγάνδας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας της ανακάλυψαν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι «ουκρανικό βιολογικό εργαστήριο σε άμεση εγγύτητα με την επικράτεια της χώρας μας πραγματοποιούσε ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων». Συγκεκριμένα, μίλησε για φονικά παθογόνα, όπως η πανώλη και ο άνθρακας, και υποστήριξε ότι έγγραφα που έπεσαν στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών βεβαιώνουν ότι το ουκρανικό υπουργείο Υγείας διέταξε την καταστροφή των ύποπτων παθογόνων μετά τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή την εισβολή. Εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας απέρριψε κατηγορηματικά τις ρωσικές αιτιάσεις, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο έκανε λόγο για «παράλογη ρωσική παραπληροφόρηση». Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έπεσαν στα χέρια Ρώσων στρατιωτών άκρως απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση μέσα στον Μάρτιο εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονμπάς. Η καταγγελία δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθεί με ανεξάρτητες πηγές.

Από την πλευρά του ουκρανικού γενικού επιτελείου ανακοινώθηκε χθες ότι περίπου 14.500 άνθρωποι έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων εισβολέων. Από αυτούς, περίπου 12.000 είναι Ουκρανοί πολίτες που ζούσαν στο εξωτερικό. Το Κίεβο αναμένει επίσης αρκετούς ξένους για να στελεχώσει διεθνή λεγεώνα, η οποία θα ενισχύσει την εθνική άμυνα. Παράλληλα, το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκφράζει τον φόβο ότι η Ρωσία μπορεί να μεταφέρει τους 800 στρατιώτες της που βρίσκονται στη ρωσική βάση της Υπερδνειστερίας –φιλορωσικής ντε φάκτο αυτόνομης περιοχής της Μολδαβίας– για να ενισχύσει τις επιθετικές επιχειρήσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT