Ουκρανία: Κατακραυγή για την επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη

Ουκρανία: Κατακραυγή για την επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη

Οι Ρώσοι αρχικά έκαναν λόγο για fake news, αλλά τώρα υπόσχονται έρευνα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι, σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σε μια επίθεση που κατέστρεψε μεταξύ άλλων ένα νοσοκομείο παίδων και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου. 

Η αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη, για πολλοστή ημέρα, άφησε πίσω της δεκάδες τραυματίες και φωνές απόγνωσης, με την Ουκρανία να κάνει λόγο για εγκληματίες πολέμου και τον πρόεδρό της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διερωτάται εάν οι Ρώσοι θα έστρεφαν ποτέ τα όπλα τους κατά εγκύων σε ρωσική πόλη.

Ουκρανία: Κατακραυγή για την επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη-1
Φωτ.: Associated Press

«Απευθείας βομβαρδισμός σε μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. «Κτηνωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνεργός, αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη, αλλά φαίνεται ότι χάνετε την ανθρωπιά σας».

Από τη δική τους πλευρά οι Ρώσοι έκαναν λόγο καταρχάς για χαλκευμένη είδηση, μετά ισχυρίστηκαν ότι ήταν νοσοκομείο αλλά χρησιμοποιείται ως κοιτώνας για Ουκρανούς στρατιώτες, αλλά όταν οι πληροφορίες και οι εικόνες ήταν συντριπτικές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι θα ζητηθεί σαφής απολογισμός από τον ρωσικό στρατό για το περιστατικό στην πολιορκούμενη πόλη στην Αζοφική Θάλασσα.

Ουκρανία: Κατακραυγή για την επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη-2
Φωτ.: Associated Press

Ο Βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι τόνισε μετά τη δημοσίευση των εικόνων από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο ότι υπόλογοι για εγκλήματα πολέμου δεν θα είναι μόνο τα ανώτερα στελέχη της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας αλλά και οι διοικητές στο έδαφος, πράγμα που θα πρέπει να αναλογιστούν πριν διαπράξουν αντίστοιχες πράξεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε μετά την αεροπορική επίθεση ότι οι χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους τμήμα της πόλης.

Ουκρανία: Κατακραυγή για την επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη-3
Φωτ.: Associated Press

Οι ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν τη Μαριούπολη έχουν εδώ και μέρες διακόψει όλες τις επικοινωνίες, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη τη λήψη πληροφοριών για την κατάσταση μιας πόλης όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν τροφή, νερό και φάρμακα.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν σημαντικές ζημιές σε εμπορικά κέντρα και σπίτια να έχουν καταστραφεί. «Στη Μαριούπολη, τώρα, δεν υπάρχει καθόλου πόσιμο νερό. Οι άνθρωποι αναζητούν διαφορετικές πηγές νερού από το έδαφος, όπως πηγές στα πάρκα», ανέφερε μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ουκρανία: Κατακραυγή για την επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη-4
Φωτ.: Associated Press

Οι ουκρανικές αρχές άρχισαν νέα προσπάθεια εκκένωσης της Μαριούπολης από αμάχους με τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου. Αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι στη Μαριούπολη υπάρχουν ακόμη περί τους 400.000 αμάχους.

Πηγή: ΒΒC, AP, Reuters, TASS, Segodnya

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT