Αμπράμοβιτς: Δεν πρόλαβε να πουλήσει την Τσέλσι

Αμπράμοβιτς: Δεν πρόλαβε να πουλήσει την Τσέλσι

Η Βρετανία «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία του Ρομάν Αμπράμοβιτς – Κυρώσεις και σε άλλους Ρώσους ολιγάρχες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις τον περασμένο μήνα ο Ρομάν Αμπράμοβιτς σήκωνε στα χέρια του το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και θριαμβολογούσε για την ανάδειξη της ομάδας του, της Τσέλσι, στην κορυφή. Σήμερα δεν μπορεί ούτε να μπει στο στάδιο της ομάδας που αγόρασε το 2003 και της οποίας το μέλλον φαίνεται εξαιρετικά αβέβαιο. Μεσολάβησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Βρετανία «πάγωσε» χθες τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της. Μαζί με αυτά «πάγωσε» και τις προσπάθειές του να πουλήσει την ομάδα για να αποφύγει τις κυρώσεις που αντιλαμβανόταν ότι θα του επιβάλλονταν εξαιτίας των στενών δεσμών του με το Κρεμλίνο και προσωπικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται από χθες –μετά τη σχετική απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης– πολλοί άλλοι Ρώσοι ολιγάρχες, όπως ο Oλεγκ Ντεριπάσκα, ιδρυτής του ομίλου μετάλλων ΕΝ+, ο Ιγκόρ Σετσίν, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft και στενός φίλος του Ρώσου προέδρου, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού του φυσικού αερίου Gazprom, ο Νικολάι Τοκάρεφ, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft, αλλά και ο Αντρέι Κοστίν, πρόεδρος της τράπεζας VTB. «Οι κυρώσεις που επιβάλαμε σήμερα καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά πως οι ολιγάρχες και οι κλεπτοκράτες δεν έχουν καμία θέση στην οικονομία μας, ούτε και στην κοινωνία μας», τόνισε χθες με έμφαση η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, και προσέθεσε ευθέως πως «οι στενοί δεσμοί τους με τον πρόεδρο Πούτιν τους καθιστούν συνενόχους στην επιθετικότητά του».

Ειδικότερα ο Αμπράμοβιτς, που πλούτισε με τον γνωστό τρόπο των Ρώσων ολιγαρχών, αγοράζοντας δηλαδή σε τιμή ευκαιρίας περιουσιακά στοιχεία του πετρελαϊκού κλάδου της Ρωσίας όταν η Σοβιετική Eνωση τελούσε υπό κατάρρευση, κατηγορείται από το Λονδίνο ότι έχει αντλήσει οικονομικά οφέλη μέσω της στενής σχέσης του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Αμπράμοβιτς: Δεν πρόλαβε να πουλήσει την Τσέλσι-1

Αλλες κατηγορίες

H Λιζ Τρας τόνισε πως «οι στενοί δεσμοί τους με τον πρόεδρο Πούτιν τους καθιστούν συνενόχους στην επιθετικότητά του».

Το Λονδίνο τον κατηγορεί, επίσης, ότι έχει συμμετάσχει σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας μέσω του ομίλου χαλυβουργιών Evraz, του οποίου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Σύμφωνα με το βρετανικό Γραφείο Οικονομικών Κυρώσεων (OSFI), ο όμιλος Evraz «έχει προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, διέθεσε κεφάλαια και οικονομικούς πόρους, προϊόντα και τεχνολογία που συνέδραμαν στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας». Το OSFI αναφέρει πως ο Evraz παρείχε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χάλυβα για τεθωρακισμένα.

Ο Αμπράμοβιτς βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης περί κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών στις 24 Φεβρουαρίου, όταν άρχιζε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Βρετανός βουλευτής Κρις Μπράιαν παρουσίασε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, από το 2019 και συνδέει τον Ρώσο ολιγάρχη με το ρωσικό κράτος, ενώ του αποδίδει «ένοχες δραστηριότητες και πρακτικές διαφθοράς». Ο εν λόγω βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της ομάδας. Eτσι από την περασμένη εβδομάδα προσπαθεί να πουλήσει την Τσέλσι, στην οποία έχει διοχετεύσει τεράστια κεφάλαια. Με το «πάγωμα» των περιουσιακών του στοιχείων, όμως, η βρετανική κυβέρνηση αναλαμβάνει την εποπτεία της ομάδας και αναστέλλει τη διαδικασία πώλησής της. Ωστόσο, ο Ρώσος ολιγάρχης πρόλαβε και πώλησε πολυτελή ακίνητα, μεταξύ των οποίων και την έπαυλή του στο Λονδίνο. H κυβέρνηση ανακοίνωσε, πάντως, ότι εξετάζει να επιτρέψει την πώλησή της αν ο Αμπράμοβις αποδείξει ότι δεν θα περιέλθουν στα χέρια του χρήματα από αυτήν. Η Fordstam, η εταιρεία holding μέσω της οποίας είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι, οφείλει στον Αμπράμοβιτς 1,97 δισ. δολάρια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT