Στην Ουκρανία βετεράνοι από Βρετανία και ΗΠΑ

Στην Ουκρανία βετεράνοι από Βρετανία και ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βετεράνοι του βρετανικού στρατού δέχονται προτάσεις για να πολεμήσουν στην Ουκρανία καθώς ιδιωτικές παραστρατιωτικές ομάδες χτενίζουν τα σόσιαλ μίντια για να επιστρατεύσουν πρώην επαγγελματίες. Αν και το Φόρεϊν Οφις έχει διαμηνύσει ότι όποιος μεταβεί παράνομα στην Ουκρανία για να συμμετάσχει στις εχθροπραξίες θα περάσει από ανάκριση κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιοι στρατιώτες αγνοούνται και θεωρείται βέβαιο ότι έχουν μεταβεί στην εμπόλεμη ζώνη. Η σχετική προειδοποίηση ακολούθησε ένα δημοσίευμα στην ταμπλόιντ εφημερίδα Sun για έναν 19χρονο, ο οποίος εγκατέλειψε στρατόπεδο στο Ουίνδσορ και αγόρασε ένα εισιτήριο για την Πολωνία το Σαββατοκύριακο. Το υπουργείο Αμυνας δεν επιβεβαίωσε την είδηση, αλλά τόνισε ότι όσοι μεταβούν στην Ουκρανία, είτε έχουν άδεια είτε όχι, αντιμετωπίζουν κυρώσεις. Βετεράνος στον πόλεμο του Αφγανιστάν δήλωσε σε εκπομπή του BBC ότι έχει δεχθεί τουλάχιστον 10 κλήσεις για να συμμετάσχει στον πόλεμο, εκ των οποίων η μία προέβλεπε και αμοιβή.

Με κυρώσεις προειδοποιεί το υπ. Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου – 6.000 Αμερικανοί προσφέρθηκαν εθελοντικά.

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έχει μεταβληθεί σε κέντρο στρατολόγησης Αμερικανών που θέλουν να πολεμήσουν. Χιλιάδες εθελοντές –που δεν είναι μισθοφόροι– έχουν καταθέσει αίτηση, επειδή θεωρούν ότι ο πόλεμος είναι άδικος και απρόκλητος. Πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση αποθαρρύνει τέτοιου είδους προσπάθειες καθώς εγείρονται ζητήματα νομικά αλλά και εθνικής ασφάλειας. Πάνω από 6.000 άτομα εμφανίστηκαν στην πρεσβεία, η πλειονότητα των οποίων ήταν Αμερικανοί πολίτες. Οι μισοί απορρίφθηκαν γρήγορα και δεν έφτασαν καν στη συνέντευξη, αφού δεν είχαν στρατιωτική εμπειρία, ενίοτε είχαν ποινικό μητρώο ή ήταν ακατάλληλοι λόγω ηλικίας: μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν ένα 16χρονο αγόρι κι ένας 73χρονος άνδρας. Μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί 100 Αμερικανοί πολίτες, ανάμεσά τους παλαίμαχοι στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με μεγάλη εμπειρία, καθώς και ορισμένοι πιλότοι ελικοπτέρων. Πρέπει να μεταβούν μόνοι τους στην Πολωνία όπου θα περάσουν τα σύνορα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, με το δικό τους προστατευτικό εξοπλισμό αλλά χωρίς όπλο, το οποίο θα εξασφαλίσουν όταν φτάσουν. Θα κληθούν να υπογράψουν συμβόλαιο ότι θα υπηρετήσουν χωρίς αμοιβή τη Διεθνή Λεγεώνα για την Εδαφική Αμυνα της Ουκρανίας. Το Κίεβο λέει ότι έχουν καταφθάσει περίπου 20.000 ξένοι από διάφορες χώρες.

Στη Προυντενόπολη της Βραζιλίας υπάρχουν πάνω από 100 εκκλησίες, βυζαντινού ρυθμού, που χτίστηκαν από τους Ουκρανούς μετανάστες του 19ου αιώνα. Η πόλη έγινε γνωστή ως «Μικρή Ουκρανία», αφού διαθέτει την πολυπληθέστερη μειονότητα Ουκρανών στη χώρα. Τις τελευταίες μέρες οι ντόπιοι κατακλύζουν τους ναούς, προσευχόμενοι για τους φίλους και συγγενείς που ζουν στην Ουκρανία. Κάποιοι σημερινοί κάτοικοι βλέπουν ομοιότητες της εξόδου των δικών τους οικογενειών με τους σημερινούς πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT