O συντηρητικός νέος πρόεδρος της Ν. Κορέας

O συντηρητικός νέος πρόεδρος της Ν. Κορέας

Προκλήσεις για τον Γουν Σουκ-γεόλ στο εσωτερικό και στις διεθνείς σχέσεις

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη Νότια Κορέα αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρός της, ο συντηρητικός πρώην εισαγγελέας Γουν Σουκ-γεόλ, έπειτα από μία εκλογική μάχη στήθος με στήθος με τον φιλελεύθερο αντίπαλό του, Λι Τζάε-Μουνγκ. Ο νέος πρόεδρος, νεόφερτος στην πολιτική σκηνή, κατέβηκε στις εκλογές ως υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, και τις κέρδισε συγκεντρώνοντας ισχνή πλειοψηφία έναντι του αντιπάλου του. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Γουν θα αναδιαμορφώσει την εξωτερική πολιτική της Σεούλ ακολουθώντας μια πιο συντηρητική προσέγγιση. Κάτι τέτοιο θα αλλάξει τις ισορροπίες των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, άλλωστε, έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεσή του για σύσφιγξη των δεσμών της χώρας του με τις ΗΠΑ. Η διαδικασία, μάλιστα, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει την αγορά αμερικανικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας (ΤΗΑΑD) ως αντίβαρο στους εξοπλισμούς της Πιονγιάνγκ.

Ενα από τα βασικά στοιχήματα στα οποία έχει δεσμευθεί είναι η ενότητα της νοτιοκορεατικής κοινωνίας.

Ο στενότερος εναγκαλισμός της Σεούλ με την Ουάσιγκτον προφανώς θα επηρεάσει και την ισορροπία των σχέσεων της πρώτης με την Κίνα που είναι και η μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά. Επίσης, η προεκλογική εκστρατεία του Γουν βασίστηκε κυρίως στη δέσμευση τήρησης σκληρότερης στάσης έναντι του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, αφήνοντας πίσω την πολιτική διαλόγου και ειρηνικής συμφιλίωσης που ακολούθησε ο προκάτοχός του, πρόεδρος Μουν Τζε-ιν.

Εκτός από την εξωτερική πολιτική, όμως, ο νεοεκλεγείς Γουν θα κληθεί να αντιμετωπίσει και σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, ανάμεσα στα οποία η έξαρση της πανδημίας, η διαφθορά και η πολιτική πόλωση. Ενα από τα βασικά στοιχήματα στα οποία έχει δεσμευτεί είναι η ενότητα της νοτιοκορεατικής κοινωνίας, κάτι που είναι αβέβαιο αν θα επιτύχει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT