Facebook: Πόσο ανεκτή είναι η ανοχή στο μίσος;

Facebook: Πόσο ανεκτή είναι η ανοχή στο μίσος;

Ερωτηματικά και ανησυχίες προκαλεί η ενθάρρυνση της ρητορικής μίσους από τη Meta

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπάντεχη, κατ’ ελάχιστον, χαρακτηρίζεται η απόφαση της εταιρίας που ελέγχει τις δημοφιλέστατες διεθνείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και επιτρέψει σε χρήστες από ορισμένες χώρες τη ρητορική μίσους κατά των ρωσικών αρχών και ενόπλων δυνάμεων, αρκεί να μη δημοσιεύονται και λεπτομέρειες περί βίαιων αντιποίνων στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συνήθως εκφράσεις όπως «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς» θα απαγορεύονταν καθώς αντιβαίνουν τους κανόνες κατά της ρητορικής μίσους. Ωστόσο η μητρική εταιρία Meta ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει εκτάκτως σε ορισμένες χώρες τέτοιες αναρτήσεις, ενδεχομένως και γιατί διαφορετικά θα βρισκόταν μακριά από το κοινό αίσθημα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, και ιδίως στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η εταιρία πάντως διευκρινίζει ότι δεν γίνονται αποδεκτές εκκλήσεις για βία κατά Ρώσων πολιτών.

«Δεδομένης της εξελισσόμενης εισβολής στην Ουκρανία, επιφέραμε μια προσωρινή εξαίρεση σε όσους επηρεάζονται από τον πόλεμο για να εκφράσουν τυχόν βίαια συναισθήματα έναντι των ενόπλων δυνάμεων που εισβάλλουν», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στο BBC.

Η συγκεκριμένη εξαίρεση επιτρέπει σε χρήστες από χώρες όπως την Ουκρανία και την Πολωνία, αλλά και την ίδια τη Ρωσία, να ζητούν τον θάνατο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Λευκορώσου ομολόγου του, Αλεξάνταρ Λουκασένκο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες στους υπαλλήλους ελέγχου σε κάθε πλατφόρμα, θα επιτρέπεται οι χρήστες να ζητούν το τέλος των δύο ηγετών, αρκεί να μην περιλαμβάνουν άλλους στόχους ή να αναφέρονται σε μεθόδους και τοποθεσίες επίθεσης σε βάρος τους…

Εκκλήσεις σε άσκηση βίας κατά Ρώσους θα επιτρέπονται επίσης, αρκεί η ανάρτηση να έχει σαφή αναφορά στην εισβολή στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης κατά της λογοκρισίας «Index for Censorship» δήλωσε στο ραδιόφωνο των Times, στο Λονδίνο, ότι είναι κατανοητή η οργή των χρηστών, αλλά δεν μπορεί η Silicon Valley να αποφασίζει για αυτά τα πράγματα.

Έντονη ήταν, όπως αναμενόταν, η ρωσική αντίδραση στην απόφαση της αμερικανικής εταιρίας: «Απαιτούμε οι αμερικανικές αρχές να σταματήσουν τις εξτρεμιστικές δραστηριότητες της Meta και να λάβουν μέτρα για να φέρουν τους υπεύθυνους προ της δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Η ανάρτηση αυτή δεν έγινε στο Facebook, αλλά στο Twitter.

Με πληροφορίες από BBC, TASS, Times Radio, The Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Η στιγμή που δύο Ουκρανοί πυροτεχνουργοί εξουδετερώνουν ρωσική βόμβα (βίντεο)

Στην Ουκρανία βετεράνοι από Βρετανία και ΗΠΑ

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT