Οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και της Κίνας, Γιανγκ Τζιεσί, είχαν σήμερα «κρίσιμη» συνάντηση στη Ρώμη. Μια συνάντηση από την οποία επρόκειτο να επηρεαστεί όχι μόνο η στάση του Πεκίνου έναντι της Ρωσίας στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά και ευρύτερα η πορεία των σινοαμερικανικών σχέσεων σε μια περίοδο ιδιαίτερα έντονη για τις διεθνείς εξελίξεις όπως είναι η τρέχουσα.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δυτικά δημοσιεύματα τα οποία επικαλούντο μάλιστα ως πηγή αξιωματούχους των ΗΠΑ, η ρωσική πλευρά λέγεται πως είχε ζητήσει από τους Κινέζους να την στηρίξουν με οπλικά συστήματα στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά και με πρόσθετη οικονομική βοήθεια και με διευκολύνσεις έναντι των κυρώσεων της Δύσης.
Το Πεκίνο έσπευσε επισήμως από την πλευρά του, δια του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, να διαψεύσει όλες τις σχετικές καταγγελίες, κατηγορώντας μάλιστα τη Δύση για «κακόβουλη παραπληροφόρηση».
Το θέμα ωστόσο, σύμφωνα με τις αναφορές σε δυτικά ΜΜΕ, τέθηκε εκ νέου κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιταλίας οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας ΗΠΑ και Κίνας, με τον Αμερικανό Τζέικ Σάλιβαν να προειδοποιεί την κινεζική πλευρά πως εάν επιλέξει να στηρίξει στρατιωτικά τη Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας (αλλά και οικονομικά, προκειμένου η Μόσχα να μπορέσει να παρακάμψει μέρος των κυρώσεων της Δύσης), αυτό θα είναι ένα «ιστορικό λάθος» που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις.
Ο ίδιος ο Σάλιβαν είχε νωρίτερα, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του στην Ιταλία, ξεκαθαρίσει πως «σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις» εάν η κινεζική πλευρά συνδράμει τους Ρώσους μέσα από «μεγάλης κλίμακας» κινήσεις.
Σημειωτεών πως Γιανγκ Τζιεσί, που συναντήθηκε με τον Σάλιβαν σήμερα, τυγχάνει και πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται πως επισήμως το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πλην όμως έχει ζητήσει ανοιχτά από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, διαμηνύοντας παράλληλα πως η ίδια η Κίνα «διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο προωθώντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες».
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε προ ημερών πάρει μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Είναι σαφές, όπως σημειώνουν δυτικοί αναλυτές, ότι το Πεκίνο παρακολουθεί πολύ στενά τις αντιδράσεις (κυρώσεις κ.ά.) της Δύσης στο Ουκρανικό, για να αξιολογήσει πως θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιδράσουν οι Δυτικοί σε μια ανάλογη κρίση με επίκεντρο την Ταϊβάν.
Η Ουάσιγκτον από την άλλη πλευρά, θα ήθελε να δει την όποια κινεζική τροφοδοσία προς τη Ρωσία να περιορίζεται.
Κατά τα λοιπά ωστόσο, με φόντο την Ουκρανία και όσα συμβαίνουν εκεί τις τελευταίες εβδομάδες, αναδιαμορφώνεται και το φόντο-πλαίσιο των σινοαμερικανικών σχέσεων, ενώ λέγεται πως ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί είναι εκείνος της διαμόρφωσης ανοιχτών σινοαμερικανικών διαύλων επικοινωνίας για περιπτώσεις κρίσης.
Αναλυτές εκτιμούν πως το όποιο – θετικό, αρνητικό, ουδέτερο – αποτέλεσμα των σινοαμερικανικών πρόκειται να αρχίσει να φαίνεται έπειτα από εβδομάδες.
Αναλυτές από την Ασία εκτιμούν πάντως πως το ενδεχόμενο η κινεζική πλευρά να στείλει οπλικά συστήματα στη Ρωσία κατά της Ουκρανίας είναι «μικρό» καθώς κάτι τέτοιο «δεν θα άξιζε» γιατί «θα έκανε κακό στο διεθνές προφίλ του Πεκίνου». Σημειώνουν επίσης με νόημα ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν θα ήθελε να δει κλυδωνισμούς στην κινεζική οικονομία σε μια χρονιά όπως είναι η τρέχουσα, κατά την οποία εκείνος θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στην εξουσία.
Με πληροφορίες από Reuters, the Guardian