Εισβολή στην Ουκρανία: Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη

Εισβολή στην Ουκρανία: Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη

Σε Βερολίνο, Λονδίνο, Βαρσοβία, Μόσχα, χιλιάδες στους δρόμους κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή σε όλη την Ευρώπη εναντίον του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ μικρές συγκεντρώσεις έγιναν και στη Ρωσία, παρά τη σκληρή στάση των ρωσικών αρχών.

Στο Βερολίνο, η πορεία οργανώθηκε από τα συνδικάτα και ξεκίνησε από την Αλεξάντερπλατς – μια πλατεία που έχει πάρει το όνομά της από τον Ρώσο τσάρο Αλέξανδρο τον Α΄. Πολλοί κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, ενώ η λιακάδα ήταν σύμμαχος των διαδηλωτών.

Ενας από τους διαδηλωτές, ο Νόρμπερτ Χέρινγκ, κρατούσε πλακάτ που έγραφε «Τι κάνετε στον γείτονά μας;» καθώς περνούσε από τη ρωσική πρεσβεία. Ο Χέρινγκ είπε ότι οι εικόνες από την Ουκρανία του θύμιζαν πλάνα αρχείου από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Στη διαδήλωση έλαβαν μέρος και αρκετοί Ρώσοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι ντρέπονται για τις ενέργειες της κυβέρνησής τους. «Είμαστε ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο και θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας», είπε η Ρωσίδα φοιτήτρια Αλεξάντρα Μπελοζέροβα.

Η φίλη της κρατούσε πλακάτ με αστερίσκους που συμβόλιζαν τη ρωσική λογοκρισία στη φράση «Οχι στον πόλεμο». Στη Ρωσία, έως το βράδυ της Κυριακής είχαν γίνει 668 συλλήψεις διαδηλωτών σε 36 πόλεις. Εικόνες που προβλήθηκαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν αστυνομικούς που μετέφεραν διαδηλωτές σε βαν της αστυνομίας στην πλατεία Μανέζναγια, κοντά στο Κρεμλίνο. Ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν εμφανώς μικρότερος από ό,τι την περασμένη εβδομάδα, όταν οι συλλήψεις είχαν ξεπεράσει τις 5.000. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Βαρσοβία και στο Λονδίνο.

Στη Σερβία, μικρό ακροδεξιό κόμμα οργάνωσε διαδήλωση υποστήριξης προς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία οι διαδηλωτές επεδείκνυαν το γράμμα Ζ, που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές δυνάμεις ως σύμβολο της επιχείρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT