Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών: Πληθαίνουν τα σενάρια για εκκαθαρίσεις στην FSB

Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών: Πληθαίνουν τα σενάρια για εκκαθαρίσεις στην FSB

Πληθαίνουν και διαφέρουν τα σενάρια γύρω από τα στελέχη της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Προσπαθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποδώσει ευθύνες στις υπηρεσίες πληροφοριών για τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία; Σύμφωνα με αναφορά του ανεξάρτητου ρωσικού μέσου ενημέρωσης Meduza, που εδρεύει εκτός Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ο επικεφαλής του τμήματος της υπηρεσίας πληροφοριών FSB που είναι αρμόδιος για την Ουκρανία, καθώς και ο αναπληρωτής του.

«Ο Πούτιν δυσαρεστήθηκε πολύ από τις πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία. Οι πληροφορίες ήταν εσφαλμένες και συνέβαλαν στην τωρινή δύσκολη θέση της Ρωσίας», υποστήριξε ο δημοσιογράφος του Meduza, Αντρέι Σολντάτοφ. «Η FSB δεν είναι απλώς υπηρεσία κατασκοπείας, έχει ως αποστολή να προωθεί πολιτικούς, κόμματα και ομάδες που είναι υπέρ του Κρεμλίνου. Μάλλον ο Πούτιν μόλις κατάλαβε ότι δεν υπάρχει ουκρανική αντιπολίτευση και ότι δεν μπορεί να βασιστεί σε κανέναν στην Ουκρανία». Σύμφωνα με τον Σολντάτοφ, οι δύο αξιωματούχοι που τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικού της FSB Σεργκέι Μπεσέντα και ο αναπληρωτής του, Ανατόλι Μπολιούκ. Ο εξόριστος Ρώσος ακτιβιστής Βλαντιμίρ Οζέτσκιν προσέθεσε ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες έγιναν έρευνες σε πάνω από 20 διευθύνσεις στη Μόσχα. «Η επίσημη αιτιολόγηση είναι ότι υπήρξε διασπάθιση των χρημάτων που προορίζονταν για υπονομευτικές ενέργειες στην Ουκρανία», δήλωσε ο Οζέτσκιν. «Ο πραγματικός λόγος ήταν οι αναξιόπιστες και παραπλανητικές πληροφορίες για την Ουκρανία».

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όπως δεν έχουν επιβεβαιωθεί και οι πληροφορίες που ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας Ολεξέι Ντανίλοφ, σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν «ξήλωσε» εννέα στρατηγούς.

Πληθαίνουν και διαφέρουν τα σενάρια γύρω από τα στελέχη της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η άλλη εκδοχή

Ως προς τα συμβάντα στο εσωτερικό της FSB, της υπηρεσίας που διαδέχθηκε την KGB και της οποίας ήταν κάποτε επικεφαλής ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή. Την εκδοχή αυτή παρουσίασε το κέντρο τεκμηρίωσης (Dossier Center) του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου και αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο Σεργκέι Μπεσέντα ανακρίθηκε, αλλά παραμένει στο αξίωμά του και δεν υπάρχουν εκκαθαρίσεις αξιωματούχων στο πρόγραμμα. Ο δε αναπληρωτής του, Ανατόλι Μπολιούκ, στην πραγματικότητα έχει αποχωρήσει από το τμήμα εδώ και καιρό. Σύμφωνα με την ερμηνεία του Χοντορκόφσκι, οι πληροφορίες για τις εκκαθαρίσεις διοχετεύθηκαν από την ίδια την FSB, ώστε να διαπιστώσει πού υπάρχουν διαρροές και ποια στελέχη της βρίσκονται σε επικοινωνία με το Meduza και άλλους δημοσιογράφους. «Πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να πουν ότι ο πόλεμος δεν πάει καλά και ότι ο Πούτιν είναι υποχρεωμένος να εκδιώξει τους αξιωματούχους που τον παραπλάνησαν, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε ελάχιστες αποδείξεις, η βασική πολιτική του Πούτιν είναι η σταθερότητα μεταξύ των συνεργατών», σχολίασε ο ερευνητής του ινστιτούτου Λάιμπνιτς για την Ανατολική Ευρώπη, Φάμπιαν Μπούρχαρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT