Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ψηφιακός αποκλεισμός της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ψηφιακός αποκλεισμός της Ρωσίας

Τα νήματα κινεί επιδέξια ο Ουκρανός αντιπρόεδρος Μιχαήλο Φεντόροφ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον περασμένο μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στράφηκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, Μιχαήλο Φεντόροφ, το νεότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, και του ζήτησε να αναλάβει ένα ιδιαίτερα σημαντικό σκέλος της ουκρανικής άμυνας.

Ο 31χρονος Φεντόροφ εγκαινίασε μια φιλόδοξη εκστρατεία για να πείσει πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποκλείσουν τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία και να στερήσουν την πρόσβασή της στο Διαδίκτυο. Για να επιτύχει την απομόνωση της Ρωσίας, ο Φεντόροφ εκμεταλλεύθηκε την επιχειρηματική του εμπειρία στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, αξιοποιώντας τον συνδυασμό μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κρυπτονομισμάτων και άλλων ψηφιακών εργαλείων. Μέσα από το Twitter και άλλες πλατφόρμες πίεσε εταιρείες-κολοσσούς, όπως οι Apple, Google, Netflix, Intel, PayPal, να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Βοήθησε, επίσης, στην ίδρυση ομάδων εθελοντών χάκερ, με αποστολή τη διαταραχή της λειτουργίας ρωσικών ιστοσελίδων και διαδικτυακών υπηρεσιών. Το υπουργείο του δημιούργησε ταμείο κρυπτονομίσματος, που έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια για τον ουκρανικό στρατό.

Διαβάστε ακόμη: Ποιος είναι ο 30άρης Ουκρανός που έχει «στρατολογήσει» τη Σίλικον Βάλεϊ

Το έργο αυτό ανέδειξε τον Φεντόροφ σε έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Ζελένσκι. Ο 31χρονος αντιπρόεδρος διδάσκει πώς μία χώρα μπορεί να αντισταθεί σε ισχυρό αντίπαλο, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο, τα κρυπτονομίσματα, τον ψηφιακό ακτιβισμό και τα καταιγιστικά μηνύματα στο Twitter για να αποκρούσει τη στρατιωτική εισβολή.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ψηφιακός αποκλεισμός της Ρωσίας-1
 Περαστικοί μπροστά από κλειστό κατάστημα μεταπώλησης τεχνολογικών προϊόντων της Apple στο Ομσκ της Σιβηρίας. Η εταιρεία μαζί με άλλους επιχειρηματικούς πολυεθνικούς κολοσσούς εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Φεντόροφ υποστηρίζει ότι επιδιώκει τη δημιουργία «ψηφιακού αποκλεισμού», ο οποίος θα κάνει αφόρητη την καθημερινή ζωή των Ρώσων πολιτών, υποχρεώνοντάς τους να αμφισβητήσουν την αναγκαιότητα του πολέμου. «Ο τεχνολογικός και ψηφιακός αποκλεισμός αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για την απόκρουση της εισβολής. Οσο οι Ρώσοι πολίτες παραμένουν σιωπηλοί, είναι συνένοχοι στην εισβολή και στη σφαγή του λαού μας», λέει ο Ουκρανός αντιπρόεδρος. «Καμία διασημότητα και καμία κρατική οντότητα δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματική στην απομάκρυνση μεγάλων εταιρειών από τη ρωσική αγορά, όσο ο Φεντόροφ», επισημαίνει ο Πίτερ Σίνγκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Μεθοδικά και στοχευμένα κατάφερε να πείσει πολυεθνικές εταιρείες να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Ο Φεντόροφ μεγάλωσε στην κωμόπολη Βασιλίτσα στην όχθη του Δνείπερου, στη νότια Ουκρανία. Προτού εμπλακεί με την πολιτική, ίδρυσε μία εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ για διαφημιστικές εκστρατείες μέσω Διαδικτύου. Το 2018, ο τότε υποψήφιος πρόεδρος Ζελένσκι τον προσέλαβε ως επικεφαλής της ψηφιακής προεκλογικής εκστρατείας του. Από αυτή τη θέση, ο Φεντόροφ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση του προφίλ του Ζελένσκι ως νέου υποψηφίου που υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση της χώρας του.

email στις Apple, Google και Netflix

Μετά την εκλογή Ζελένσκι, το 2019, ο 28χρονος Φεντόροφ διορίσθηκε υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης, για να «τρέξει» το έργο της ψηφιοποίησης των ουκρανικών δημόσιων υπηρεσιών. Μέσω εφαρμογής που μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο, οι πολίτες μπορούν πλέον να πληρώνουν τις κλήσεις της Τροχαίας ή να διαχειρίζονται την πληρωμή των φόρων τους. Πέρυσι, ο Φεντόροφ επισκέφθηκε τη Σίλικον Βάλεϊ και συναντήθηκε με σημαίνοντες επιχειρηματίες της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως το αφεντικό της Apple, Τιμ Κουκ.

Μία ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή, ο Φεντόροφ έστειλε email στις Apple, Google και Netflix, ζητώντας τη διακοπή της δραστηριότητάς τους στη Ρωσία. Μία εβδομάδα αργότερα, η Apple σταμάτησε να πουλάει νέα iPhone και άλλα προϊόντα της στη Ρωσία.

Μία ημέρα αργότερα, ο Φεντόροφ έγραψε στον Ελον Μασκ, ιδρυτή της Tesla, ζητώντας του να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη συστήματος παροχής Ιντερνετ μέσω δορυφόρων. Δύο ημέρες αργότερα, φορτίο εξαρτημάτων του συστήματος Starlink του Μασκ έφθανε στο Κίεβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT