Ρωσία: Aπομονωμένος από τον εκκλησιαστικό κόσμο ο Κύριλλος

Ρωσία: Aπομονωμένος από τον εκκλησιαστικό κόσμο ο Κύριλλος

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιά ρήξη στην Ορθόδοξη Εκκλησία προκάλεσε η απροκάλυπτη συναίνεση και ευλογία του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, 75 ετών σήμερα, ανέκαθεν ήταν στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η στάση του πυροδότησε έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στις Εκκλησίες που συνδέονται με το Πατριαρχείο της Ρωσικής Εκκλησίας. Στη Ρωσία, 300 μέλη της οργάνωσης «Ρώσοι ιερείς για την Ειρήνη», σε ανοιχτή επιστολή τους, καταγγέλλουν τις «δολοφονικές εντολές» που εφαρμόζονται στην Ουκρανία. Στο Αμστερνταμ, οι Ρώσοι ορθόδοξοι ιερείς της ενορίας του Αγίου Νικολάου έχουν σταματήσει να κάνουν μνεία του Πατριάρχη Κυρίλλου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας για τη ρωσική εισβολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει εξέχουσα σημασία για τη ρωσική ορθοδοξία επειδή θεωρείται κοιτίδα του ρωσικού πολιτισμού, όπου ιεραπόστολοι από το Βυζάντιο εισήγαγαν, τον 10ο αιώνα μ.Χ., την Ορθοδοξία. Ο Κύριλλος επιμένει ότι συνιστά δική του πνευματική δικαιοδοσία. Διέκοψε μάλιστα τις σχέσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το Φανάρι, εξαιτίας της στήριξής του προς την αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η φιλοπόλεμη στάση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου προκάλεσε ρήξη και μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων χριστιανικών δογμάτων, ενώ η μεγάλη εγγύτητα του προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας με τον πρόεδρο Πούτιν προκάλεσε την απομόνωσή του και από το Βατικανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT