Σολτς – Ερντογάν: Η ενέργεια τους φέρνει πιο κοντά

Σολτς – Ερντογάν: Η ενέργεια τους φέρνει πιο κοντά

Το Ουκρανικό, βασικό θέμα στη συνάντηση Σολτς με Ερντογάν στην Αγκυρα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης του καγκελαρίου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα.

Ο κ. Σολτς εξέφρασε την άποψη πως «είναι πολύ σημαντική η συνεργασία της Τουρκίας με την Ε.E. στον τομέα της ενέργειας», δίνοντας το στίγμα της σημασίας που δίνει η χώρα του στον ρόλο της Αγκυρας. Ο Γερμανός καγκελάριος έφθασε στην Αγκυρα το απόγευμα της Δευτέρας και είχε τετ α τετ συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για περίπου μιάμιση ώρα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν κατ’ ιδίαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Σολτς αναφέρθηκε και στις πρόσφατες επαφές που είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας και απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τις επαφές σας με τον πρόεδρο του Ισραήλ. Οπως και με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη είχατε θετικές επαφές. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την πορεία».

Απεξάρτηση από Ρωσία

Ο κ. Σολτς με έμφαση ανέφερε πως η Ε.Ε. και η Γερμανία έχουν ανάγκη από διαφορετικές πηγές ενέργειας για να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία. Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως η χώρα του παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και δήλωσε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή αποδεικνύουν πως η Τουρκία παίζει ρόλο-κλειδί κυρίως στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας».

«Θετικές οι συναντήσεις σας με Χέρτσογκ και Μητσοτάκη. Προχωρήστε σε αυτή την πορεία», είπε ο Γερμανός καγκελάριος στον Τούρκο πρόεδρο.

Οι δύο ηγέτες σημείωσαν πως πρέπει άμεσα να επιτευχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να τονίζει πως η Αγκυρα πρέπει να συνεχίσει να έχει επαφές και με το Κίεβο και με τη Μόσχα. Ο κ. Ερντογάν, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, απέφυγε να απαντήσει αν η χώρα του θα συνεχίσει να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από τη Ρωσία. «Οι συνθήκες θα δείξουν τι θα φέρουν και τι θα πάρουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σολτς ζήτησε από τη Ρωσία να «σταματήσει πια τις εχθροπραξίες» και τόνισε πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις. Επίσης, ευχαρίστησε την Τουρκία για την απόφασή της να εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για το κλείσιμο των Στενών, η οποία, σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, «βοήθησε στην αποφυγή της κλιμάκωσης».

Ανθρώπινα δικαιώματα

Παρά το καλό κλίμα της συνάντησης, ο καγκελάριος της Γερμανίας υπενθύμισε στον κ. Ερντογάν τα ζητήματα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάγκη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και τη φυλάκιση Γερμανών πολιτών, και ευχήθηκε να υπάρξει βελτίωση στα ζητήματα αυτά.

Για το εμπάργκο στα οπλικά συστήματα που εφαρμόζει το Βερολίνο στην Τουρκία, ο κ. Σολτς ξεκαθάρισε πως στη Γερμανία αυτές οι αποφάσεις εφαρμόζονται με τους νόμους και δεν άφησε περιθώριο αλλαγής στάσης με κάποια πολιτική διαβούλευση. Οι δύο ηγέτες συνέχισαν τις επαφές στο δείπνο που ακολούθησε μαζί με τους συνεργάτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT