Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον του Ουκρανού προέδρου

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον του Ουκρανού προέδρου

Το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια ενέχει μακροπρόθεσμα ρίσκα και όλα τους συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών στο Κίεβο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ένα από τα πιο κεντρικά πρόσωπα του πολέμου στην Ουκρανία και το μέλλον του αποτελεί μια σημαντική μεταβλητή για το τι πρόκειται να συμβεί αφότου τερματιστούν οι εχθροπραξίες. 

Η ιστοσελίδα Gzero κάνει λόγο για τέσσερα πιθανά σενάρια

  1. Σύμφωνα με το πρώτο, ο Ζελένσκι θα διαφύγει μιας κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις και, όντας αναγνωρισμένος ως ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας από τις περισσότερες ξένες κυβερνήσεις, θα ηγείται της ουκρανικής κυβέρνησης από την εξορία – είτε από τη δυτική Ουκρανία, η οποία δεν τελεί υπό ρωσική κατοχή, είτε από το εξωτερικό.
  2. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο Ζελένσκι θα σκοτωθεί στις μάχες και θα γίνει μάρτυρας στο όνομα της ουκρανικής ανεξαρτησίας.
  3. Ο Ζελένσκι θα φυλακιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις και η απελευθέρωσή του θα αποτελέσει διπλωματικό διαπραγματευτικό «χαρτί», σύμφωνα με το τρίτο σενάριο.
  4. Τέλος, το τέταρτο σενάριο εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να καταλάβουν το Κίεβο και η εικόνα του Ζελένσκι ως εθνικού ήρωα και διεθνούς συμβόλου, θα ενισχυθεί, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξαναγκαστεί να διαπραγματευτεί μαζί του.

Το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια ενέχει μακροπρόθεσμα ρίσκα και όλα τους συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών στο Κίεβο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη.

Η πιο σημαντική συζήτηση που έλαβε χώρα χθες εκτός Ρωσίας και Ουκρανίας , ήταν στη Ρώμη, όπου ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν πραγματοποίησε συνάντηση με τον ανώτατο Κινέζο διπλωμάτη, Γιανγκ Τζιέτσι. 

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε με φόντο εσωτερικές συνομιλίες σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Στις ΗΠΑ, τα επιχειρήματα έχουν να κάνουν με το αν θα είναι η διπλωματία ή η πίεση που θα πείσει την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία.

Στην Κίνα, η συζήτηση αφορά το πόσο ανοιχτά μπορεί το Πεκίνο να στηρίξει τη Ρωσία χωρίς να πηγαίνει μονίμως ενάντια στους κύριους εμπορικούς της εταίρους, δηλαδή την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία, 20η ημέρα εισβολής – Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT