Κάρεν Ντόνφριντ: Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

Κάρεν Ντόνφριντ: Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

H Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την Τουρκία και τον ρόλο της Ελλάδας για την περιοχή των Βαλκανίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατόν από μέρους της, ώστε να αποφευχθεί η κρίση στην Ουκρανία. Δυστυχώς, δεν αποφύγαμε την κρίση, ωστόσο οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και υποστηρίζουν τα αιτήματά της και κυρίως την εδαφική της κυριαρχία».

Αυτά τόνισε στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου για την Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας στην Ουάσιγκτον, η Κάρεν Ντόνφριντ Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, η οποία συνομίλησε με τον Αρχισυντάκτη της αγγλόφωνης Καθημερινής, κ. Αθανάσιο Έλλις.

«Η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατόν από μέρους της, ώστε να αποφευχθεί η κρίση στην Ουκρανία. Δυστυχώς, δεν αποφύγαμε την κρίση, ωστόσο οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και υποστηρίζουν τα αιτήματά της και κυρίως την εδαφική της κυριαρχία», είπε.

«Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης», συμπλήρωσε και τόνισε ότι η λύση είναι η συντονισμένη και ενωμένη απάντηση της Δύσης, των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.

Σε ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας, τόνισε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ότι η προσπάθειά της να παίξει έναν ρόλο διαμεσολαβητή είναι σημαντική. «Πιστεύω ότι κάθε διπλωματική προσπάθεια είναι σημαντική αν και στην παρούσα φάση μία διπλωματική επίλυση της κρίσης είναι δύσκολη». Η κα. Donfried δεν θέλησε να σχολιάσει την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών από την Τουρκία και να το συσχετίσει με την κρίση στην Ουκρανία, αν και τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας.

Για την θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σημείωσε ότι η υποστήριξη της χώρας μας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας είναι σημαντικές και ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. «Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σε εξαιρετικό επίπεδο», συμπλήρωσε. Μάλιστα μίλησε για την στήριξη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Πάιατ, στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, ενώ ανέδειξε και το πόσο σημαντική είναι αυτή η συνεργασία τώρα που εξελίσσεται η κρίση στην Ουκρανία.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία, 20η ημέρα εισβολής – Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT