Άνοια: Δείκτης η έλλειψη φυλλικού οξέος

Άνοια: Δείκτης η έλλειψη φυλλικού οξέος

Δείκτης κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας και θανάτου οποιασδήποτε αιτιολογίας είναι για τους ηλικιωμένους τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος (Β9) στο αίμα.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείκτης κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας και θανάτου οποιασδήποτε αιτιολογίας είναι για τους ηλικιωμένους τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος (Β9) στο αίμα. Μία νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Evidence Based Mental Health» διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της Β9 πρέπει να ελέγχονται τακτικά και όποια ανεπάρκεια να αποκαθίσταται, ιδιαίτερα επειδή οι συγκεντρώσεις της τείνουν να μειώνονται με το πέρασμα των ετών. Ο ένας στους πέντε ηλικιωμένους εμφανίζει έλλειψη φυλλικού οξέος.

Αυτή η έλλειψη επηρεάζει τις γνωσιακές δεξιότητες και τη μεταφορά σημάτων στον εγκέφαλο, γεγονός που την καθιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας. Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι εξαιτίας του χρονικού διαστήματος που απαιτεί η εδραίωση της άνοιας στον εγκέφαλο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να είναι συνέπειά της και όχι αιτία της.

Η έλλειψη της Β9 επηρεάζει τις γνωσιακές δεξιότητες και τη μεταφορά σημάτων στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 27.188 ανθρώπων, που διέθετε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Ισραήλ. Oλοι τους ήταν ηλικίας από 60 έως 75 ετών και δεν έπασχαν από άνοια τη δεκαετία πριν από την έναρξη μέτρησης των συγκεντρώσεων φυλλικού οξέος, το 2013. Η εξέλιξη της υγείας τους παρακολουθήθηκε έως το τέλος του 2017.

Το 13% των συμμετεχόντων είχε έλλειψη φυλλικού οξέος. Σε αυτούς, η συχνότητα εμφάνισης άνοιας ήταν 7,96/10.000 ανθρωποέτη και η πιθανότητα θανάτου 19,2/10.000 ανθρωποέτη. Η αντίστοιχη συχνότητα σε όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα φυλλικού οξέος ήταν 4,24 (άνοια) και 5,36 (θάνατος). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα επίπεδα φυλλικού οξέος στους ηλικιωμένους πρέπει να ελέγχονται τακτικά, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι θεραπευτικοί χειρισμοί για αποτροπή του κινδύνου άνοιας ή θανάτου.

Tέλος, υπογραμμίζουν την ανάγκη εκπόνησης μεγαλύτερων ερευνών για να αποκρυπτογραφηθεί ο μηχανισμός που συνδέει την έλλειψη φυλλικού οξέος με την έκπτωση των γνωσιακών ικανοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT