Ουκρανία: Με τα μάτια μιας δημοσιογράφου που κοιμάται στα καταφύγια – «Πιστεύω πως το Κίεβο θα νικήσει»

Ουκρανία: Με τα μάτια μιας δημοσιογράφου που κοιμάται στα καταφύγια – «Πιστεύω πως το Κίεβο θα νικήσει»

Η Κριστίνα Μπερντίνσκιχ, μια 38χρονη δημοσιογράφος μεταφέρει την εμπειρία της από τη ζωή στο Κίεβο και τι περιμένει καθώς η ρωσική πολεμική μηχανή πλησιάζει.

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πολιορκήσουν και να κατακτήσουν το Κίεβο, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι επιθέσεις στην πόλη έχουν ενταθεί, ακόμη και τη στιγμή που Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές προσπαθούν να βρουν τη «χρυσή τομη» για την κατάπαυση του πυρός.

Ουκρανία: Με τα μάτια μιας δημοσιογράφου που κοιμάται στα καταφύγια – «Πιστεύω πως το Κίεβο θα νικήσει»-1Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας -κυρίως γυναίκες και παιδιά- έχουν εγκαταλείψει την πόλη, αναζητώντας ασφάλεια στη δυτική Ουκρανία ή την ΕΕ. Όμως μία δημοσιογράφος – κάτοικος της πόλης αποφάσισε να μείνει στο Κίεβο.

Η Κριστίνα Μπερντίνσκιχ (φωτ.) κατάγεται από την πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, αλλά ζει στην ουκρανική πρωτεύσουσα, όπου γράφει για το NV, έναν τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο που μεταδίδει ειδήσεις στα ουκρανικά, τα ρωσικά και τα αγγλικά.

Έχοντας καταφύγει σε έναν σταθμό του μετρό, η 38χρονη δημοσιογράφος μεταφέρει την εμπειρία της από τη ζωή στην πολή και αποκαλύπτει το πώς έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος και τι περιμένει καθώς η ρωσική πολεμική μηχανή πλησιάζει.

Μπορείς να μας πεις πού βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή και γιατί;

«Είμαι σε έναν σταθμό του μετρό, σε ένα προάστιο της πόλης. Από την αρχή της εισβολής, οι σταθμοί άνοιξαν τις πόρτες τους σε όλους ως καταφύγια και οποιοσδήποτε μπορεί να βρει ασφάλεια εδώ. Τις πρώτες ημέρες, υπήρχε πολύς κόσμος, αλλά τελευταία είναι πολύ λιγότερος επειδή τόσοι πολλοί, ειδικά γυναίκες και παιδιά, έφυγαν είτε για άλλες πόλεις της Δυτικής Ουκρανίας είτε για άλλες χώρες».

Πάνω από 3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν ήδη φύγει. Γιατί αποφάσισες να μείνεις;

«Το σκέφτηκα για πολύ καιρό και στην αρχή δεν ήμουν σίγουρη αν θα φύγω ή θα μείνω. Όμως, από νωρίς, είδα πώς ενεργούσαν οι μονάδες άμυνας, η ουκρανική κυβέρνηση και ο ουκρανικός στρατός, και είδα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εδώ ήταν τόσο αποφασιστικά αφοσιωμένοι στην νίκη. Ένιωσα το πόσο σθεναρά θα πάλευε το Κίεβο για την επικράτηση. Θέλω να είμαι εδώ ώστε να μπορώ να μεταφέρω αυτή την ιστορία. Πιστεύω ότι το Κίεβο και ολόκληρη η Ουκρανία θα νικήσει – και θέλω να είμαι στην πόλη μου όταν θα συμβεί αυτό».

Ουκρανία: Με τα μάτια μιας δημοσιογράφου που κοιμάται στα καταφύγια – «Πιστεύω πως το Κίεβο θα νικήσει»-2
Η Κριστίνα Μπερντίνσκιχ δεν ονειρευόταν ποτέ ότι θα φτάσει η στιγμή που θα κοιμόταν σε σταθμό του μετρό.

Πώς είναι το Κίεβο αυτή τη στιγμή;

«Το Κίεβο είναι αγνώριστο. Πριν από τον πόλεμο, ήταν μια εντελώς σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με μοντέρνα εστιατόρια, όμορφα σημεία, με πολυσύχναστη ζωή. Τώρα, οι δρόμοι είναι άδειοι. Παντού βλέπεις οδοφράγματα και σακιά με άμμο. Όλα έχουν σκοπό να σταματήσουν τον εχθρό αν έρθει στο Κίεβο. Είναι λοιπόν μια πόλη που περιμένει πόλεμο. Είναι σαν να βλέπεις σκηνή από ταινία. Απλώς δεν μπορείς να πιστέψεις ότι αυτό είναι η ίδια πόλη που γνωρίζουμε και αγαπάμε».

Τι έχει χαραχθεί στο μυαλό σου;

«Αυτή είναι πιθανώς η 14η ή η 15η νύχτα που περνάω εδώ στο μετρό. Ποτέ στη ζωή μου δεν φανταζόμουν ότι θα κοιμόμουν κάθε βράδυ σε έναν σταθμό. Αυτό είναι ένα πράγμα. Και το γεγονός ότι ζούμε με τον συνεχές ήχο από τις σειρήνες που προειδοποιούν για αεροπορική επιδρομή. Λαμβάνουμε μηνύματα για ενδεχόμενη επίθεση τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι έχουν ήδη σταματήσει να τους δίνουν τόση σημασία γιατί αν το κάνεις, θα καθόσουν σχεδόν όλη μέρα σε ένα καταφύγιο. Έτσι έχουμε συνηθίσει σε αυτό τον τρομακτικό ήχο».

Φοβάσαι;

«Φυσικά και φοβάμαι γιατί κοιτάζω τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις. Τι συμβαίνει στο Χάρκοβο ή στη Μαριούπολη, και είναι σαφές ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα δείξει οίκτο. Χτυπούν πολυκατοικίες, νοσοκομεία, μαιευτήρια και ορφανοτροφεία. Οι πολίτες δεν σημαίνουν τίποτα για αυτούς. Και ανά πάσα στιγμή αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στο Κίεβο. Όπως κάθε άλλο άτομο, φοβάμαι. Αλλά και πάλι, δεν θέλω να φύγω».

Ποιο είναι το ένα πράγμα που θέλετε να καταλάβουν οι ξένοι για την κατάσταση που επικρατεί;

«Θέλω να πω στον κόσμο ότι όλος αυτός ο πόλεμος συμβαίνει αποκλειστικά και μόνο λόγω του μίσους του Πούτιν για την Ουκρανία και για τον ουκρανικό λαό. Δεν θα σταματήσει σε τίποτα μέχρι να μας εξολοθρεύσει όλους. Το μήνυμά μου λοιπόν προς τον κόσμο είναι: εάν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να κλείσετε τους ουρανούς και να σταματήσετε τους βομβαρδισμούς, κάντε το. Δεν θα σταματήσει διαφορετικά».

Τι θα συμβεί αν οι Ρώσοι καταφέρουν να καταλάβουν το Κίεβο;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να φανταστώ αυτήν την πιθανότητα – είμαι σίγουρη ότι δεν θα συμβεί. Αλλά αν συμβεί θα χυθεί πολύ, μα πάρα πολύ αίμα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στο Κίεβο έτοιμοι να υπερασπιστούν την πόλη μέχρι θανάτου – είναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Θα είναι λοιπόν μια τεράστια μάχη, μια θάλασσα αίματος, μια θάλασσα θανάτου παντού. Το Κίεβο δεν θα παραδοθεί, ο λαός δεν θα φύγει και θα το υπερασπιστεί μέχρι το τέλος».

Πηγή: GZero

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT