Γερμανία: Αποχωρεί από το Linke ο Λαφοντέν

Γερμανία: Αποχωρεί από το Linke ο Λαφοντέν

Ο συνιδρυτής του γερμανικού κόμματος αφήνει την πολιτική

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο συνιδρυτής και πρώην επικεφαλής του γερμανικού κόμματος Linke (Αριστερά) Οσκαρ Λαφοντέν ανακοίνωσε χθες την αποχώρησή του από το κόμμα και από την ενεργό πολιτική. Ο 78χρονος Λαφοντέν κατηγορεί το κόμμα ότι έχει απομακρυνθεί από τις αντιπολεμικές ρίζες του και έχει γίνει «σαν τους Πρασίνους».

«Ηθελα να υπάρχει στο πολιτικό στερέωμα μια αριστερή εναλλακτική απέναντι στην πολιτική της κοινωνικής ανασφάλειας και της ανισότητας· γι’ αυτό ίδρυσα το κόμμα. Το σημερινό Linke έχει εγκαταλείψει αυτή την αξίωση», είπε ο Λαφοντέν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε αποχωρήσει από την ομοσπονδιακή πολιτική και ήταν ενεργός μόνο στην τοπική Βουλή του κρατιδίου της Σάρης, από όπου κατάγεται. Στη δήλωση παραίτησης ο Λαφοντέν, που έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών επί καγκελαρίας Σρέντερ, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε το κόμμα να αποχωριστεί ακόμη και τις πάγιες θέσεις του εναντίον της γερμανικής συμμετοχής σε πολεμικές συγκρούσεις.

Δριμεία κριτική έχει διατυπώσει προς το κόμμα και η σύζυγός του, πρώην ηγετικό στέλεχος, Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία έχει κάνει λόγο για «Αριστερά του lifestyle».

Ο Λαφοντέν είχε αποχωρήσει από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 1999, διαφωνώντας με την πολιτική του καγκελαρίου Σρέντερ, που εκπροσωπούσε την κεντρώα πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών.

Στη δήλωση παραίτησης είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε το κόμμα να εγκαταλείψει πάγιες θέσεις του εναντίον της γερμανικής συμμετοχής σε πολεμικές συγκρούσεις.

Το 2005 ο Λαφοντέν ένωσε τη δυτικογερμανική πολιτική κίνηση WASG με το ανατολικογερμανικό PDS, διάδοχο του πάλαι ποτέ κυβερνώντος κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, και δημιούργησε το Linke. Το τέλος της πολιτικής καριέρας του Λαφοντέν συμπίπτει με την πολιτική απαξίωση του Σρέντερ, ο οποίος απειλείται με διαγραφή από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα λόγω των συνεχιζόμενων στενών δεσμών του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Αμβούργου, τέσσερα παραρτήματα του κόμματος σε διαφορετικά κρατίδια έχουν ζητήσει να κινηθούν διαδικασίες διαγραφής.

Επαφές στη Μόσχα

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σρέντερ μετέβη στη Μόσχα, σε μια άκαρπη προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία. Ο 77χρονος, που παραμένει διευθυντικό στέλεχος ή μέλος διοικητικών συμβουλίων τριών ρωσικών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας, υποστηρίζει ότι δεν είναι σωστό να κοπούν όλες οι γέφυρες ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία. H γερμανική κυβέρνηση είχε διευκρινίσει ότι η συνάντηση του πρώην καγκελαρίου έγινε με δική του πρωτοβουλία χωρίς εμπλοκή του Βερολίνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT