Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχαν σήμερα συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης, με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Η εν λόγω επικοινωνία, που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο είχε διάρκεια σχεδόν δύο ωρών, ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα, και η κατά σειρά τέταρτη από τον Ιανουάριο του 2021 οπότε ο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία στις ΗΠΑ.
Η σημερινή συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξε, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, «άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής».
President Biden spoke today with President Xi Jinping of the People’s Republic of China about Russia’s unprovoked invasion of Ukraine. pic.twitter.com/SnpgobFiPz
— The White House (@WhiteHouse) March 18, 2022
Κατά «σύμπτωση» πάντως, μόλις λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνομιλία, κινεζικό αεροπλανοφόρο έκανε ένα πέρασμα από το γεωπολιτικά «ευαίσθητο» Στενό της Ταϊβάν, με τους αναλυτές να διερωτώνται εάν αυτή η κίνηση αποτελούσε ένα μήνυμα προς την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, την περασμένη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και της Κίνας, Γιανγκ Τζιεσί, είχαν τη δική τους «κρίσιμη» συνάντηση στη Ρώμη.
Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν επρόκειτο να ζητήσει σήμερα από τον Κινέζο ομόλογό του να μην στηρίξει τη Ρωσία στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας και, αντιθέτως, «να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Όπως θα ανακοίνωνε ο Λευκός Οίκος μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος όντως «περιέγραψε» κατά τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον Κινέζο ομόλογό του «τις συνέπειες για την Κίνα εάν εκείνη παράσχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία καθώς η τελευταία διεξάγει βάναυσες επιθέσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων και αμάχων».
Στο ίδιο πλαίσιο, η αμερικανική πλευρά έχει – δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν – προειδοποιήσει το Πεκίνο πως θα μπορούσε και εκείνο να βρεθεί στο στόχαστρο δυτικών κυρώσεων, εάν στηρίξει στρατιωτικά και/ή οικονομικά τους Ρώσους (βοηθώντας τους, για παράδειγμα, να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις).
Η αμερικανική πλευρά, δια της υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, έχει επιπλέον υποστηρίξει ότι το Πεκίνο θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει και να καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει ένα τέλος στην πόλεμο στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δυτικά δημοσιεύματα, η ρωσική πλευρά λέγεται πως είχε ζητήσει από τους Κινέζους να την στηρίξουν με οπλικά συστήματα στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά και με πρόσθετη οικονομική βοήθεια και διευκολύνσεις έναντι των κυρώσεων της Δύσης.
Το Πεκίνο έσπευσε να διαψεύσει τα σχετικά αμερικανικά δημοσιεύματα. Σημειώνεται, ωστόσο, πως η κινεζική πλευρά δεν έχει ακόμη καταδικάσει επισήμως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκομένους να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Δηλώσεις Σι Τζινπίνγκ
Οι Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρουσιάστηκε πάντως σήμερα να δηλώνει, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, πως ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να αναλάβουν ευθύνες διεθνώς και να καταβάλουν προσπάθειες για την παγκόσμια ειρήνη, πως οι διαμάχες δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς, και πως οι διακρατικές σχέσεις δεν πρέπει να φτάνουν σε σημείο σύγκρουσης.
Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία των κ.κ. Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ ήταν εξόχως σημαντική για μια σειρά από λόγους.
Το CNN ξεχωρίζει μια σειρά από αιτίες για τις οποίες οι επαφές Ουάσιγκτον – Πεκίνου έχουν πρόσθετη σημασία, ειδικά αυτήν την περίοδο:
- Η σημερινή επικοινωνία Μπάιντεν – Σι πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ουκρανία.
- Οι ΗΠΑ θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να καταφέρουν να διαχειριστούν την σχέση Πεκίνου – Μόσχας όχι μόνο τώρα, με φόντο το ουκρανικό, αλλά μακροπρόθεσμα.
- Η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει στήριξη στη Ρωσία γύρω από την ουκρανική κρίση στην παρούσα φάση, ενδεχόμενο το οποίο η Δύση θέλει να προλάβει και να αποτρέψει.
- Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι το Ουκρανικό. Από την στάση της Κίνας στην Ουκρανία θα μπορούσαν άλλωστε να φανούν και οι διαθέσεις που το Πεκίνο έχει ή όσα εκείνο προετοιμάζει αναφορικά με τις εξελίξεις πίσω στην Ασία, απέναντι στην Ταϊβάν για παράδειγμα, την οποία οι Κινέζοι υπενθυμίζεται πως θεωρούν κομμάτι της δικής τους επικράτειας.
Σύμφωνα πάντως με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε και εκείνος σήμερα τις δικές του προειδοποιήσεις προς την πλευρά των ΗΠΑ κατά τη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, για το θέμα της Ταϊβάν.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κινέζος ηγέτης φέρεται να δήλωσε πως υπάρχουν Αμερικανοί που στέλνουν «λάθος μηνύματα προς τις δυνάμεις στην Ταϊβάν που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας» και πως αυτό είναι «επικίνδυνο». Ο ίδιος μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως εάν οι ΗΠΑ δεν χειριστούν το θέμα της Ταϊβάν με τον «κατάλληλο» τρόπο, τότε αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Με πληροφορίες από Reuters, CNN