Ρωσία – Καναδάς: Ανταλλαγή «πυρών» με φόντο τη «διορθωμένη» ρωσική επιστολή στο Twitter

Ρωσία – Καναδάς: Ανταλλαγή «πυρών» με φόντο τη «διορθωμένη» ρωσική επιστολή στο Twitter

Η Ρωσία κατηγόρησε τον Καναδά για διπλωματία «επιπέδου νηπιαγωγείου», στο πλαίσιο διαφωνίας τους σχετικά με μια ανάρτηση στο Twitter από την καναδική αποστολή στον ΟΗΕ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία κατηγόρησε τον Καναδά για διπλωματία «επιπέδου νηπιαγωγείου», στο πλαίσιο διαφωνίας τους σχετικά με μια ανάρτηση στο Twitter από την καναδική αποστολή στον ΟΗΕ.

Η διπλωματική διαμάχη έχει να κάνει με επιστολή της Ρωσίας, στην οποία ζητεί υποστήριξη για ένα σχέδιο ρωσικού ψηφίσματος σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Καναδάς ανήρτησε στο Twitter το ρωσικό κείμενο με κάποιες «προτεινόμενες αλλαγές», κάτι που οδήγησε σε αναδημοσιεύσεις και από άλλες αποστολές του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος σε αυτό, ένας Ρώσος διπλωμάτης έκανε λόγο για «ρωσοφοβικές συκοφαντίες».

Μια εικόνα της εν λόγω επιστολής – στην οποία υπήρχαν οι καναδικές «διορθώσεις» με κόκκινο χρώμα – αναρτήθηκε στο Twitter από τον επίσημο λογαριασμό της αποστολής του Καναδά στον ΟΗΕ χθες Πέμπτη.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο Ρώσος διπλωμάτης Βασίλι Νεμπένζια, είχε σταλεί σε όλα τα μέλη του ΟΗΕ την προηγούμενη ημέρα.

Μέσα στην επιστολή, ο Νεμπένζια αναφέρει ότι «επικοινωνεί [με τα μέλη του ΟΗΕ] σχετικά με ένα επείγον ζήτημα που σχετίζεται με την πολύ άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση εντός της Ουκρανίας και γύρω από αυτήν».

Απαντώντας σε αυτό, ο Καναδάς πρόσθεσε ως διόρθωση τη φράση: «… την οποία προκαλέσαμε εμείς [δηλαδή η Ρωσία] ως αποτέλεσμα του παράνομου και βίαιου πολέμου μας».

ΗΠΑ: «Γελοίο» το σχέδιο της Ρωσίας

Ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, απάντησε στο Twitter, λέγοντας ότι η εν λόγω απάντηση «δείχνει ότι οι διπλωματικές σας ικανότητες και οι καλοί σας τρόποι βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, ενώ υπενθύμισε στον Καναδά ότι απέτυχε δύο φορές να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη ώστε να κερδίσει μια μη – μόνιμη έδρα στο ισχυρό Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η επιστολή είχε σκοπό να ενισχύσει την υποστήριξη σε ένα σχέδιο ψηφίσματος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ψήφισμα έχει δεχθεί επικρίσεις από τα δυτικά έθνη για την αποτυχία του να καταδείξει την ευθύνη της Ρωσίας για τον πόλεμο.

Η προγραμματισμένη ψηφοφορία ακυρώθηκε από τη Ρωσία χθες Πέμπτη. Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, δήλωσε ότι τ σχέδιο της Ρωσίας ήταν «γελοίο» και «καταδικασμένο να αποτύχει», σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία, 23η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT