Ουκρανία: «Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει λιμοκτονία στη Μαριούπολη»

Ουκρανία: «Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει λιμοκτονία στη Μαριούπολη»

Η Ρωσία προσπαθεί να «λιμοκτονήσει» την Μαριούπολη για να την εξωθήσει σε παράδοση δηλώνει ο Ντμίτρο Γκουρίν, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου με καταγωγή από την πόλη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία προσπαθεί να «λιμοκτονήσει» την Μαριούπολη για να την εξωθήσει σε παράδοση δηλώνει ο Ντμίτρο Γκουρίν, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου με καταγωγή από την πόλη.

«Οι Ρώσοι δεν ανοίγουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, δεν αφήνουν ανθρωπιστικές συνοδείες να εισέλθουν στην πόλη», λέει, μιλώντας στο ΒΒC.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα τώρα ότι ο στόχος των Ρώσων είναι να αρχίσουν να δημιουργούν πείνα στην πόλη για να επιβάλουν τη θέση τους στη διπλωματική διαδικασία, και αν η πόλη δεν παραδοθεί -και η πόλη δεν θα παραδοθεί- δεν θα αφήνουν τον κόσμο να φύγει».

Η Μαριούπολη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις

Ουκρανία: «Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει λιμοκτονία στη Μαριούπολη»-1

Ο Γκουρίν λέει ακόμη ότι τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν ακόμη να καθαρίσουν τα ερείπια του βομβαρδισμένου θεάτρου. Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο υπόγειό του.

«Οι υπηρεσίες δεν μπορούν να καθαρίσουν αυτά τα ερείπια γιατί οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν ποτέ».

Το Κίεβο απέρριψε τελεσίγραφο της Ρωσίας

Απέρριψε, όπως αναμενόταν, η Ουκρανία το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης.

Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε η κυρία Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων», πρόσθεσε αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.

Την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του πριν από τη Δευτέρα στις 7 π.μ. για να σωθούν, όπως είπε, οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την 26η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT