Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο πακέτο νέων κυρώσεων εξετάζεται και το πετρέλαιο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο πακέτο νέων κυρώσεων εξετάζεται και το πετρέλαιο

Πολιτική απόφαση για τον διπλασιασμό των ευρωπαϊκών πόρων που διατίθενται για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία (μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης) στο 1 δισ. ευρώ έλαβαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πολιτική απόφαση για τον διπλασιασμό των ευρωπαϊκών πόρων που διατίθενται για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία (μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης) στο 1 δισ. ευρώ έλαβαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, είχε βιαστεί να ανακοινώσει την απόφαση ως τετελεσμένο στις 11/3 στη Σύνοδο των Βερσαλλιών, προκαλώντας την αντίδραση της Γερμανίας, όπου η διαδικασία απαιτούσε έγκριση από την Μπούντεσταγκ. Η έγκριση αυτή αναμένεται αύριο.

Στη συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ, ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη «τεράστιο έγκλημα πολέμου», το οποίο «δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο». Για εγκλήματα πολέμου μίλησε και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πρόσθεσε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κλείσουμε τα παραθυράκια των κυρώσεων». Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί «πολύ σοβαρά υπόψη το αίτημα της Ουκρανίας» για ένταξη στην Ε.Ε. Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα νέο πακέτο κυρώσεων, απάντησε ότι «είναι αναπόφευκτο να ξεκινήσουμε να μιλάμε για τον ενεργειακό τομέα. Οπωσδήποτε μπορούμε να μιλήσουμε για το πετρέλαιο». Το θέμα του εμπάργκο συζητήθηκε στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μπορέλ. Στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ συμμετείχε και ο Μολδαβός ομόλογός τους, Νίκο Ποπέσκου. Σε tweet του, ο κ. Ποπέσκου έγραψε ότι η Μολδαβία «είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος, με ευρωπαϊκή ιστορία και ευρωπαϊκή ταυτότητα» και ότι η κυβέρνησή του έχει «ισχυρή εντολή» να προωθήσει την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Στη βραδινή συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας θα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρεζνίκοφ, ο οποίος θα ενημέρωνε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία του πολέμου κατά των εισβολέων.

Η στρατηγική πυξίδα

Ευρωβοήθεια 1 δισ. στην Ουκρανία – Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για εγκλήματα πολέμου.

Οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών επίσης ενέκριναν χθες τη στρατηγική πυξίδα, ένα έγγραφο που κυοφορείται εδώ και δύο χρόνια και περιγράφει τις κοινές προκλήσεις της Ε.Ε. στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και τους τρόπους με τους οποίους η Ενωση μπορεί να αντιδράσει με μεγαλύτερο συντονισμό σε αυτές. Ο κ. Μπορέλ μίλησε για «σημείο καμπής» και «μεγάλο βήμα» για την Ε.Ε. στον τομέα της ασφάλειας, κάνοντας ειδική αναφορά στη σύσταση ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ικανοποιήθηκε από τις σαφείς αναφορές σε θεμελιώδεις αρχές ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρέθεσε πρωινό εργασίας με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, 17 ομολόγων του από κράτη-μέλη της Ε.Ε., του κ. Μπορέλ και του επιτρόπου Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι. Κατά τη διάρκεια του πρωινού εργασίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξετάστηκε η ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ευρύτερα. Ο κ. Δένδιας στην παρέμβασή του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε την πάγια ελληνική θέση υπέρ της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT