Αλλαγή στο πολωνικό σύνταγμα για αύξηση αμυντικών δαπανών

Αλλαγή στο πολωνικό σύνταγμα για αύξηση αμυντικών δαπανών

Τροποποίηση του συντάγματος ώστε να μπορεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ σχεδιάζει η κυβέρνηση της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Τροποποίηση του συντάγματος ώστε να μπορεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ σχεδιάζει η κυβέρνηση της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ. Δεύτερος στόχος της αναθεώρησης θα είναι να επιτραπεί η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών, αν υπάρχουν στην Πολωνία, καθώς και εταιρειών που υποστηρίζουν την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν αμέσως στα υψηλότερα πρότυπα. Συνεπώς, προτείνουμε εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το όριο του δημοσίου χρέους», είπε ο Μίλερ.

Για τις συνταγματικές αλλαγές θα απαιτηθεί η συναίνεση της αντιπολίτευσης. Δεν είναι σαφές αν με την ευκαιρία της αναθεώρησης θα προωθηθούν και άλλες αλλαγές. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα το αρμόδιο πολωνικό δικαστήριο αποφάσισε ότι τμήματα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ασύμβατα προς το πολωνικό σύνταγμα.

Η κόντρα με την Ε.Ε.

Τροποποίηση και για να επιτραπεί η κατάσχεση περιου- σιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών, αν υπάρχουν στη χώρα.

Η υπόθεση θύμισε ότι η διαμάχη ανάμεσα στην Πολωνία και την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει επιλυθεί αν και έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση του κόμματος PiS άνοιγε μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με τις ΗΠΑ, με τις οποίες βρισκόταν σε πολύμηνη διαμάχη αναφορικά με τον έλεγχο τηλεοπτικού σταθμού αμερικανικής ιδιοκτησίας.

«Τώρα όμως το κόμμα επέστρεψε στα βασικά, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση», σημείωσε ο αναλυτής του ινστιτούτου Πολίτικα Ινσάιτ, Μάρεκ Σβιερτσίνσκι. «Τώρα προσπαθούν να δείξουν ή να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι είναι 100% πιστοί Ευρωπαίοι». Η μεταστροφή παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, του επικεφαλής του κόμματος, ο οποίος θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός στη χώρα, παρότι δεν κατέχει κυβερνητικό αξίωμα. Τον Δεκέμβριο, ο Κατσίνσκι απέρριπτε την Ε.Ε. ως «τέταρτο Ράιχ» υπό τη Γερμανία, ενώ την περασμένη εβδομάδα μετέβη στο Κίεβο ως φορέας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την κυβέρνηση Ζελένσκι. Η ρωσική εφημερίδα «Πράβντα» χαρακτήρισε τη χώρα ως «την ύαινα της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT