Γαλλία: Ο Μακρόν ζητεί να ηρεμήσουν οι Κορσικανοί

Γαλλία: Ο Μακρόν ζητεί να ηρεμήσουν οι Κορσικανοί

Ο θάνατος του Κολονά επανέφερε το θέμα της αυτονομίας του νησιού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εκκληση για διατήρηση της ηρεμίας στην Κορσική απηύθυνε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τον θάνατο του αυτονομιστή Ιβάν Κολονά, ο οποίος νοσηλευόταν βαριά τραυματισμένος ύστερα από επίθεση στις φυλακές της Αρλ από Καμερουνέζο τζιχαντιστή. Ο Κολονά συμμετείχε το 1998 στη δολοφονία του νομάρχη Ερινιάκ, για την οποία καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι εκτεταμένες ταραχές που ξέσπασαν μετά την είδηση για τον τραυματισμό του Κολονά στις αρχές Μαρτίου οδήγησαν τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να εμφανισθεί πρόθυμος να συζητήσει την αυτονομία της Κορσικής.

Ο Κολονά είχε τραυματιστεί στις φυλακές της Αρλ στη νότια Γαλλία στις 2 Μαρτίου και νοσηλευόταν έκτοτε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο. «Ο Κορσικανός πατριώτης Ιβάν Κολονά θα ζει για πάντα! Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Ζιλ Σιμεονί. Μεταξύ των βουλευτών του νησιού, μόνο η Μαρί-Αντουανέτ Μοπερτουί προέβη σε δηλώσεις για τον θάνατο του Κολονά, εκφράζοντας τη στήριξη και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Le Monde.

Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ότι ο θάνατος του Κολονά θα εξετασθεί για να εξαχθούν συμπεράσματα. «Το ειρηνευτικό έργο του υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και της προεδρίας, ήταν αναγκαίο. Θέλω να συγχαρώ το σύνολο των κοινοβουλευτικών για την αυτοσυγκράτηση και την υπεύθυνότητά τους να ζητήσουν τη διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας. Πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε τέτοιες πράξεις στις φυλακές μας. Το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση της ηρεμίας και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των Κορσικανών. Αυτό προϋποθέτει πνεύμα ηρεμίας και υπευθυνότητας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η δολοφονία του ήταν ένα δράμα. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι για να αποφύγουμε την ανάφλεξη στην Κορσική», δήλωσε η Βαλερί Πεκρές.

Μιλώντας στην τηλεόραση, η υποψήφια του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί για την προεδρία, Βαλερί Πεκρές, είπε: «Η δολοφονία του Κολονά ήταν ένα δράμα. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι για να αποφύγουμε την ανάφλεξη στην Κορσική. Δεν πρέπει, όμως, να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις υπό την πίεση των διαδηλώσεων και της αναταραχής. Η διαπραγμάτευση για την αυτονομία θα γίνει όταν η ώρα είναι κατάλληλη και η τάξη θα έχει επανέλθει. Επιθυμώ την αποκέντρωση αυτή. Είμαι τοπικίστρια, πατριώτισσα και Ευρωπαία, δεν φοβάμαι να δώσω εξουσίες στις περιφέρειες, αλλά αν προσφέρουμε την αυτονομία, θα πρέπει να απαιτήσουμε εχέγγυα», είπε η Πεκρές.

Φόρο τιμής στον Κολονά απέτισε το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας, υπογραμμίζοντας τη στήριξή του στις αυτονομιστικές διεκδικήσεις της Κορσικής. «Δύο λαοί, ένας αγώνας. Αλληλεγγύη και συλλυπητήρια», ανέφερε το μήνυμα του Κοινοβουλίου της Βαρκελώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT