Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρεμβάσεις Μπάιντεν σε Βρυξέλλες και Βαρσοβία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρεμβάσεις Μπάιντεν σε Βρυξέλλες και Βαρσοβία

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και πρόσθετα μέτρα στήριξης της Ουκρανίας θα ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση της ενότητας στο στρατόπεδο της Δύσης και η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα της για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής είναι οι βασικοί στόχοι της νέας περιοδείας του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους ηγέτες της ομάδας G7 και θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Αντικείμενο και των τριών συνόδων θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του. Οπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (δημοσιογραφικές πληροφορίες έλεγαν ότι αυτές θα αφορούν μέλη του ρωσικού Κοινοβουλίου) και θα συντονίσει τις προσπάθειες των δυτικών συμμάχων για την επόμενη φάση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για πραγματικό κίνδυνο».

Μετά τις Βρυξέλλες, ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία, όπου θα συναντηθεί με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, η χώρα του οποίου πρωτοστατεί στη στήριξη της γειτονικής της Ουκρανίας και έχει δεχτεί περίπου δύο εκατομμύρια Ουκρανών προσφύγων. Χθες η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απέλαση 45 Ρώσων διπλωματών –περίπου το μισό προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας– υποστηρίζοντας ότι εργάζονταν ως κατάσκοποι της χώρας τους. Ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Αντρέεφ χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες.

Αν σταλεί ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (πολωνική πρόταση), αυτό θα σημάνει πόλεμο με τη Ρωσία, προειδοποιεί η Μόσχα.

Εν αναμονή της επίσκεψης Μπάιντεν, το Κρεμλίνο απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στο ΝΑΤΟ για την πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα η Βαρσοβία περί αποστολής ειρηνευτικής δύναμης της Συμμαχίας στην Ουκρανία. Τυχόν αποδοχή της πρότασης θα ήταν «πολύ απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο «θα οδηγούσε σε ευθεία σύγκρουση μεταξύ ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ».

Πηγή εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας αποτέλεσε και η πολωνική πρόταση για εξοστρακισμό της Ρωσίας από την ομάδα των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20). Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι κανένα κράτος-μέλος του G20 δεν έχει δικαίωμα να εκδιώξει άλλο κράτος-μέλος, ενώ αντίθετη με την πρόταση εμφανίζεται και η προεδρεύουσα της ομάδας, Ινδονησία. Μάλιστα, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ινδονησία δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του G20 που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Μπαλί, τον Νοέμβριο. Στη Ρώμη, ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε την Κίνα να μην προσφέρει υποστήριξη στη Ρωσία και να συμβάλει στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Ουκρανία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο Πούτιν «δεν δείχνει ενδιαφέρον για την επίτευξη εκεχειρίας», ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., αν και έσπευσε να προσθέσει ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT