Ενισχυμένο το ΝΑΤΟ στα ανατολικά

Την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα προανήγγειλε χθες ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα προανήγγειλε χθες ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την παραμονή της έκτακτης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, που θα λάβει χώρα σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι τέσσερις νέοι σχηματισμοί μάχης του ΝΑΤΟ (στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία) ήδη είναι ενεργοί.

Μαζί με τους τέσσερις ήδη υπάρχοντες στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, επισήμανε, που διπλασιάστηκαν σε μέγεθος, η Συμμαχία θα διαθέτει πλέον οκτώ πολυεθνικούς σχηματισμούς μάχης σε όλο το μήκος της ανατολικής πτέρυγας, «από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα». Επιπλέον, οι ηγέτες, πρόσθεσε, θα δώσουν το πράσινο φως για την ανάθεση εντολής στους στρατιωτικούς διοικητές ώστε να ετοιμάσουν εισηγήσεις για το πώς πρέπει να αναδιοργανωθεί μακροπρόθεσμα η άμυνα του ΝΑΤΟ προκειμένου να διαχειριστεί το νέο περιβάλλον ασφαλείας.

Θα διαθέτει οκτώ σχηματισμούς μάχης σε όλο το μήκος της ανατολικής πτέρυγας, «από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα».

O γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι αναμένει πως στη σημερινή σύνοδο κορυφής οι ηγέτες των συμμαχικών χωρών θα εγκρίνουν την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, θα παρασχεθεί στήριξη για την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, αλλά και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση πιθανής επίθεσης με βιολογικά, χημικά ή και πυρηνικά όπλα. Σχετικά με το ενδεχόμενο χημικών όπλων, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πως υπάρχει ανησυχία μεταξύ των συμμάχων, εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής της Μόσχας και του γεγονότος ότι η ρωσική προπαγάνδα κάνει συχνές αναφορές σε πιθανή χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από τους Ουκρανούς, κάτι που πιθανώς θα λειτουργήσει ως «πρόφαση» για τη χρήση τους από τη Ρωσία. Υπενθύμισε επίσης ότι το καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει τέτοιες ουσίες κατά αντιφρονούντων και έχει συνδράμει τον Σύρο δικτάτορα Μπασάρ Ασαντ στη χρήση τους κατά του λαού του. Τόσο η χρήση χημικών όσο και πυρηνικών «θα άλλαζε εντελώς τη φύση» του πολέμου στην Ουκρανία, είπε. Ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι είναι ευθύνη του ΝΑΤΟ να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου και ότι δεν θα αποσταλούν στρατεύματα της Συμμαχίας στην Ουκρανία. Η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι στην ατζέντα, τόνισε.

Ενα άλλο ζήτημα που θα συζητηθεί, όπως ανέφερε, είναι η Κίνα. Το Πεκίνο, είπε, έχει στηρίξει πολιτικά τη Μόσχα, μεταξύ άλλων και με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον πόλεμο, ενώ οι σύμμαχοι «ανησυχούν πως ενδέχεται να παράσχει υλική υποστήριξη» στη Ρωσία για τη διεξαγωγή του.

Μηνύματα τόσο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα θα απευθύνει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT