Αγωνία για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο

Αγωνία για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος της Αυστραλίας, καθώς συντελείται για άλλη μία φορά εκτεταμένη λεύκανσή του.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος της Αυστραλίας, καθώς συντελείται για άλλη μία φορά εκτεταμένη λεύκανσή του. Πρόκειται για την τέταρτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια που διαπιστώνεται μαζικός θάνατος των κοραλλιών εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων. Μέχρι το 2016 είχαν καταγραφεί μόνο δύο άλλα τέτοια περιστατικά. Οι επιστήμονες πλέον εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη μακροημέρευση αυτού του φυσικού συμβόλου της Αυστραλίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες για τη χαλιναγώγηση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να μπει τροχοπέδη στη θερμοκρασιακή αύξηση.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο μαζικός θάνατος των κοραλλιών συνέπεσε χρονικά με το μετεωρολογικό φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να μεταφέρει στην περιοχή ψυχρότερα νερά. Πλέον, οι ειδικοί φοβούνται για το τι επιφυλάσσει για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Μαζικός θάνατος κοραλλιών για τέταρτη φορά μέσα σε έξι χρόνια.

Την εκτεταμένη λεύκανση εντόπισε η Αρχή Θαλασσίου Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, που από αέρος καταγράφει την κατάσταση της υγείας του. Οπως διαπιστώθηκε, η λεύκανση αφορά μια απόσταση 1.200 χλμ. και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κλιμάκιο ειδικών του ΟΗΕ σπεύδει στην Αυστραλία προκειμένου να ελέγξει τι συμβαίνει. Η θερμοκρασία των υδάτων στην περιοχή, επισημαίνουν οι ειδικοί, ήταν κατά 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το φυσιολογικό για την εποχή αυτόν τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί είχαν αρχίσει να εκφράζουν φόβους για ό,τι επακολούθησε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Αυστραλία, τέλος, συμβάλλει λιγότερο από άλλα ανεπτυγμένα κράτη στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς παραμένει πιστή στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT