Στο Ντονμπάς επικεντρώνει τις δυνάμεις της η Ρωσία

Στο Ντονμπάς επικεντρώνει τις δυνάμεις της η Ρωσία

Την Παρασκευή η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία έχει «σε γενικές γραμμές ολοκληρωθεί» και ότι στο εξής οι ρωσικές δυνάμεις θα στρέψουν την προσοχή τους στην «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, που αποκάλεσαν «βασικό στόχο των επιχειρήσεων»

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία έχει «σε γενικές γραμμές ολοκληρωθεί» και ότι στο εξής οι ρωσικές δυνάμεις θα στρέψουν την προσοχή τους στην «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, που αποκάλεσαν «βασικό στόχο των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τις ρωσικές ανακοινώσεις, οι αυτονομιστές ελέγχουν πλέον το 54% της ουκρανικής επαρχίας του Ντονέτσκ και το 93% της ουκρανικής επαρχίας του Λουγκάνσκ. Το γεγονός ότι η Ρωσία ελέγχει πλέον χερσαίο διάδρομο που ενώνει το Ντονέτσκ με τη χερσόνησο της Κριμαίας επιβεβαιώθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας. «Ο εχθρός πέτυχε εν μέρει να δημιουργήσει χερσαίο διάδρομο ανάμεσα στην προσωρινά κατεχόμενη Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και τμήμα της περιοχής Ντονέτσκ», ανέφερε η ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών.

Οι αυτονομιστές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις (με αιχμή του δόρατος Τσετσένους μαχητές) βρίσκονται πολύ κοντά στο να αποκτήσουν τον έλεγχο της Μαριούπολης και ότι έχουν διαλύσει το τάγμα Αζόφ, πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Το βέβαιο είναι ότι οι κάτοικοι του λιμανιού της Αζοφικής έχουν υποφέρει σε ασύλληπτο βαθμό, ενώ η πλήρης κλίμακα της ανθρωπιστικής καταστροφής δεν έχει έρθει ακόμα στο φως. Οι αρχές της Μαριούπολης ανέφεραν ότι περίπου 300 άτομα θεωρούνται νεκρά στα ερείπια του θεάτρου της πόλης, που χρησίμευε ως καταφύγιο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι αμάχων στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, είναι 1.081 και 1.707 οι τραυματίες, αν και ο πραγματικός απολογισμός αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος. Ως προς τις απώλειες στρατιωτών, δεν υπάρχουν ανακοινώσεις από την ουκρανική πλευρά. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει χάσει 1.351 στρατιώτες, αριθμός που θεωρείται πλασματικά μικρός από τις ΗΠΑ, που αναφέρουν, ως συντηρητική εκτίμηση, 7.000 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι νεκροί Ρώσοι είναι διπλάσιοι. Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανώς διαθέτουν περισσότερα τεθωρακισμένα σε σχέση με αυτά που διέθεταν στην αρχή του πολέμου, καθώς κατόρθωσαν να ανακτήσουν κάποια από αυτά που εγκατέλειψαν οι Ρώσοι. Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει χάσει το ένα έκτο, ίσως και το ένα πέμπτο, των δυνάμεών της. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν κάποιες θέσεις σε ακτίνα 35 χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ακολουθούν τη στρατηγική της αναζήτησης στόχων «υψηλής αξίας», όπως είναι οι Ρώσοι στρατηγοί.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν κάποιες θέσεις έξω από το Κίεβο, ενώ αναζητούν στόχους «υψηλής αξίας», όπως είναι οι Ρώσοι στρατηγοί.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία σε τέσσερις από τους έξι τομείς. Παράλληλα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επισήμως τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και δεσμεύθηκαν ότι θα την υποχρεώσουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα να λογοδοτήσει. Επισκεπτόμενος την Πολωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε εκ νέου τον Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου». «Πιστεύω ότι ο όρος ισχύει και με τη νομική έννοια», είπε. Ο Μπάιντεν βρέθηκε στην Πολωνία σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, όπου επισκέφθηκε στρατιώτες της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας και επεσήμανε ότι με τις τελευταίες ενισχύσεις ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη έχει φθάσει τις 100.000. Νωρίτερα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν συμφωνήσει να αυξήσουν τις ποσότητες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ποσότητες αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν πλήρως το ρωσικό αέριο, αλλά μπορούν, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, «να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια».

Την ίδια στιγμή, η μεγάλη φυγή γυναικών και παιδιών από την Ουκρανία συνεχίζεται, με τους πρόσφυγες που έχουν διασχίσει τα σύνορα να ξεπερνούν πλέον τα 3,7 εκατομμύρια. Επιπλέον, 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών στο εσωτερικό της χώρας. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών σε πολλές χώρες για τη φροντίδα των προσφύγων δεν επαρκεί και απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες ώστε να καλυφθούν με μονιμότερο τρόπο οι ανάγκες των παιδιών και να μην πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

Πηγή: REUTERS, GUARDIAN, A.P.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT