ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων για συντονισμό της υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία συζήτησαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ελβετίας και της Νορβηγίας, χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. αλλά ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν.
Το Συμβούλιο συμφώνησε σε ένα σχέδιο δέκα σημείων, που περιλαμβάνει την ενεργοποίηση μιας κοινής πανευρωπαϊκής πλατφόρμας για την εγγραφή όσων προσφύγων καταφτάνουν στην Ε.Ε. από την Ουκρανία· συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μετακίνηση των προσφύγων που θέλουν να μεταβούν σε κράτος-μέλος διαφορετικό από αυτό της πρώτης υποδοχής· τη σύσταση ενός χάρτη με τις δυνατότητες υποδοχής κάθε χώρας· ένα κοινό σχέδιο κατά της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων· περισσότερη βοήθεια για τη Μολδαβία· και συνεργασία με τρίτες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς) για τη μετάβαση σε αυτές προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον είπε ότι αναζητούνται περισσότεροι πόροι.
Χρίβνια σε ευρώ
Κοινή πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για την εγγραφή όσων καταφτάνουν στην Ε.Ε. από την Ουκρανία.
Ενα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί πρόσφυγες είναι ότι δεν μπορούν να μετατρέψουν τα μετρητά τους από χρίβνια (το ουκρανικό νόμισμα) σε ευρώ και άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα, λόγω της αδυναμίας της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας να παράσχει τα αναγκαία ενέχυρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνθήκες πολέμου. Αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε στην τακτική ενημέρωση χθες ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κεντρικές τράπεζες ορισμένων χωρών (Πολωνία, Ρουμανία) αναζητούν λύσεις που θα επιτρέψουν στους Ουκρανούς πρόσφυγες να ανταλλάξουν τα μετρητά τους.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, 3,8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει ήδη στην Ε.Ε., από συνολικά 11 εκατομμύρια που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με την κ. Γιόχανσον, οι μισοί από τους πρόσφυγες στην Ε.Ε. είναι παιδιά, ενώ 1,5 εκατομμύριο έχουν παραμείνει στην Πολωνία. Οι αφίξεις, πρόσθεσε, έχει μειωθεί στις 40.000 την ημέρα, έναντι 200.000 στην κορύφωση των ροών.
Προσωρινή προστασία
Ανταποκρινόμενη στην κρίση, η Ε.Ε. υιοθέτησε στις 4 Μαρτίου την ενεργοποίηση για πρώτη φορά της οδηγίας για την προσωρινή προστασία, που παρέχει σε όλους τους Ουκρανούς που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τη ζώνη του πολέμου δικαιώματα διαμονής, εργασίας, πρόσβασης στο σύστημα εκπαίδευσης και σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν για ένα έτος, με τη δυνατότητα παράτασης έως τα τρία έτη. Από τα 3,8 εκατομμύρια προσφύγων, οι 800.000 έχουν κάνει αίτηση για καθεστώς προσωρινής προστασίας, σύμφωνα με την κ. Γιόχανσον.