Θρίαμβος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο Ζάαρλαντ

Θρίαμβος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στο Ζάαρλαντ

Σαρωτική νίκη πέτυχαν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες στις περιφερειακές εκλογές του κρατιδίου του Ζάαρλαντ.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΑΑΡΜΠΡΙΚΕΝ. Σαρωτική νίκη πέτυχαν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες στις περιφερειακές εκλογές του κρατιδίου του Ζάαρλαντ, την Κυριακή, σε μια ευπρόσδεκτη εκλογική τόνωση της πολιτικής αυτοπεποίθησης του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς. Η τοπική υποψήφια, Ανκε Ρέχλινγκερ, συγκέντρωσε το 43,5% των ψήφων, ποσοστό που θα της επιτρέψει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σπάνιο κατόρθωμα στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του κρατιδίου, ο χριστιανοδημοκράτης Τομπίας Χανς, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος μετά την απώλεια 12 ποσοστιαίων μονάδων. Ιδιαίτερα σκληρό ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα για τους Πράσινους, οι οποίοι ανέβασαν μεν τα ποσοστά τους, αλλά έχασαν το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή για 23 ψήφους.

Οι Πράσινοι, αν και ανέβασαν τα ποσοστά τους, έχασαν το όριο του 5% για είσοδο στη Βουλή για 23 ψήφους.

Εκτός έμειναν και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ενώ το κόμμα της Αριστεράς, που παλαιότερα συγκέντρωνε στο κρατίδιο αυτό περίπου 20% (το Ζάαρλαντ είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του ιδρυτή του κόμματος, Οσκαρ Λαφοντέν), συρρικνώθηκε, μετά την αποχώρηση του Λαφοντέν, στο 2%.

Οι ηττημένοι της κάλπης επισημαίνουν ότι το Ζάαρλαντ είναι το δεύτερο μικρότερο κρατίδιο της Γερμανίας, με πληθυσμό λιγότερο του ενός εκατομμυρίου, και ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη νοτιοδυτική γωνιά της χώρας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξαγωγή ευρύτερων πολιτικών συμπερασμάτων. Οι νικητές θυμούνται, από δική τους πικρή πείρα, ότι η ήττα του πάλαι ποτέ φερέλπιδος ηγέτη τους, Μάρτιν Σουλτς, στις τελευταίες εκλογές του κρατιδίου ήταν μια πρόγευση της σειράς πολιτικών απογοητεύσεων που ακολούθησαν. Το ποιο από τα δύο στρατόπεδα έχει δίκιο θα φανεί τον Μάιο, όταν θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι του πολυπληθέστερου κρατιδίου, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT