Τσαβούσογλου: Οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας δεν θα συνεχιστούν την Τετάρτη

Τσαβούσογλου: Οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας δεν θα συνεχιστούν την Τετάρτη

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών δεν θα συνεχιστούν την Τετάρτη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών δεν θα συνεχιστούν την Τετάρτη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι υπήρξε μια μικρή σύγκλιση στις διαπραγμάτευσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως κατά τη σημερινή διαδικασία καταγράφηκε η πιο σημαντική πρόοδος.

Τι συζήτησαν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένας διαπραγματευτής της Ουκρανίας ανέφερε ότι είναι δυνατή η συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού και του Ρώσου προέδρου μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με διαλείμματα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν εποικοδομητικές, με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι να αναφέρει πως μια συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν μπορεί να γίνει μετά από συνεννόηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, τόνισε πως η Μόσχα θα προχωρήσει σε «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, όπως μεταδίδει το πρακρορείο ειδήσεων TASS.

Ο Αλεξάντερ Φομίν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά της η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας στον τελευταίο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, δήλωσαν ουκρανοί διαπραγματευτές, σύμφωνα με το Reuters.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως χώρας που δεν ανήκει στο μπλοκ και ως μη πυρηνικό κράτος με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT