Βρετανία: Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ

Βρετανία: Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ

Παρευρέθηκε στο ετήσιο μνημόσυνο του πρίγκιπα Φιλίππου στο αββαείο του Ουέστμινστερ.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ τελέστηκε χθες στο αββαείο του Ουέστμινστερ, στο κεντρικό Λονδίνο, η επιμνημόσυνη δέηση για τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τον θάνατό του, στις 9 Απριλίου 2021.

Η χθεσινή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση της 95χρονης βασίλισσας έπειτα από πέντε μήνες απουσίας για λόγους υγείας. Κύκλοι των ανακτόρων ανέφεραν ότι η ίδια η βασίλισσα έλαβε την οριστική απόφαση να μεταβεί στο Λονδίνο λίγες ώρες πριν από την έναρξη της λειτουργίας. Στο οδικό της ταξίδι από τον πύργο του Ουίνδσορ μέχρι το Λονδίνο τη συνόδευε ο «αγαπημένος της γιος» πρίγκιπας Αντριου. Αυτό θεωρήθηκε ένα ηχηρό μήνυμα της Ελισάβετ προς όλους, ότι ο δούκας του Γιορκ, μετά την οικονομική διευθέτηση των καταγγελιών εναντίον του για βιασμό, παραμένει μέλος της οικογένειας και δεν συνιστά βασιλικό «παρία». Οπως τόνισε ο Πίτερ Χαντ, ειδικός του BBC επί της βασιλικής οικογένειας, «η βασίλισσα Ελισάβετ θέλησε να δείξει ότι ο πρίγκιπας Αντριου εξακολουθεί να διαδραματίζει τον ρόλο του εντός της βασιλικής οικογένειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ανακτήσει τους τίτλους και τα καθήκοντα που του αφαιρέθηκαν».

Στο αββαείο του Ουέστμινστερ είχαν ληφθεί μέτρα προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί η υπερήλικη βασίλισσα, η οποία εμφανίστηκε και πάλι να βαδίζει στηριζόμενη σε μπαστούνι. Η λειτουργία διήρκεσε μόλις 40 λεπτά και η ίδια κάθισε σε μία άνετη πολυθρόνα με μαξιλάρι. Σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας ήταν εμφανώς συγκινημένη, με δάκρυα να τρέχουν διαρκώς από τα μάτια της. Παρά τα προβλήματα κίνησης που την ταλαιπωρούν σηκώθηκε όρθια για να προσευχηθεί και να τραγουδήσει τους αγαπημένους της ύμνους. Στην τελετή ήταν παρούσα ολόκληρη η βασιλική οικογένεια, με μεγάλο απόντα τον πρίγκιπα Χάρι και τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, εκπρόσωποι οργανώσεων που ο δούκας του Εδιμβούργου είχε υπό την αιγίδα του, αλλά και 51 γαλαζοαίματοι από τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, τους οποίους μετά τη θρησκευτική τελετή δεξιώθηκαν τα παιδιά της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο γιος του Ουίλιαμ. Η 95χρονη μονάρχης δεν παρέστη σε καμία από τις εκδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT