Βρετανία: Βροχή τα πρόστιμα για το partygate

Βρετανία: Βροχή τα πρόστιμα για το partygate

Ποινές σε 20 άτομα – Αμφίβολο εάν θα επιβληθεί και στον Μπόρις Τζόνσον

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβολη κατάληξη είχε για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του η αστυνομική διερεύνηση του διαβόητου partygate, των κοινωνικών συναθροίσεων που έλαβαν χώρα στην πρωθυπουργική κατοικία κατά τη διάρκεια του σκληρού «απαγορευτικού». Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει αποφασιστεί η επιβολή προστίμου για παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας, σε είκοσι άτομα που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις. Τα ονόματα των παραβατών, ωστόσο, δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για χαμηλόβαθμους αξιωματούχους.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian αναφέρει ότι είναι άκρως αμφίβολο αν μεταξύ των 20 ατόμων συμπεριλαμβάνεται ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι παραβίασε τον νόμο, παρότι ήταν παρών στις έξι από τις 12 εκδηλώσεις που ερευνήθηκαν.

Η Σκότλαντ Γιαρντ, πάντως, επισήμανε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται, καθώς υπάρχει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που δεν έχουν ακόμα μελετηθεί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον δεν ενημερώθηκε σχετικά, αλλά εάν του επιβληθεί πρόστιμο θα ανακοινωθεί. Επίσης, απαντώντας στις καταγγελίες των Εργατικών, υπογράμμισε ότι το συμπέρασμα της αστυνομικής έρευνας δεν υποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο, όταν ισχυρίστηκε ότι σε όλες τις συγκεντρώσεις τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Aντιθέτως, προσπάθησε να παρουσιάσει την κατάσταση όπως ο ίδιος την αντιλαμβανόταν.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η επιβολή των χρηματικών ποινών έχει βαρύνουσα σημασία για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς θα ανανεωθούν τα αιτήματα για παραίτησή του. Ηδη η αναπληρώτρια επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Αγκέλα Ράινερ, δήλωσε χθες: «Τα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, επί Μπόρις Τζόνσον, παραβίασαν τους νόμους, όπως αποδείχθηκε. Ο πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί». Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι εσωκομματικές αντιδράσεις και γκρίνιες για τη συμπεριφορά του Μπόρις Τζόνσον έχουν καμφθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Σκότλαντ Γιαρντ επισήμανε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται, καθώς υπάρχει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί.

Ζήτησε συγγνώμη

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, επίσης, απέφυγε να απαντήσει αν ο Μπόρις Τζόνσον, μετά την επιβολή των προστίμων, παραδέχεται ότι παραβιάστηκαν οι νόμοι από τις κοινωνικές συναθροίσεις στην επίσημη κατοικία του, υπογραμμίζοντας ότι «κρίσεις κάνει μόνο η Μητροπολιτική Αστυνομία». Αρνήθηκε, δε, να ζητήσει συγγνώμη για τα πάρτι, προσθέτοντας ότι θα το πράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Οπως τόνισε, «ο πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για τα γεγονότα στην Ντάουνινγκ Στριτ ενώπιον του Κοινοβουλίου. Εχει ζητήσει συγγνώμη, για όλα εκείνα που δεν κάναμε σωστά, για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε τα πράγματα και για όλα τα σφάλματα που διαπράξαμε. Πρέπει να αναμένετε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της έρευνας».

Σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης της πραγματικής εικόνας που επικρατούσε στην Αγγλία τη 15η Μαΐου 2020, κατά την οποία ο Μπόρις Τζόνσον διασκέδαζε στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ με «τυρί και κρασί», η εφημερίδα Guardian υπενθυμίζει ότι εκείνη την ημέρα έχασαν τη ζωή τους από COVID στη χώρα 421 άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT