Απομονωμένος από την αγαπημένη του Τσέλσι, το Λονδίνο και γενικά τη Δύση, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για περιορισμό της γεωπολιτικής κρίσης που προκάλεσε η Ρωσία. Πού αποσκοπεί όμως ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος, που φέρεται να υπέστη και δηλητηρίαση προσπαθώντας να εκτελέσει τα νέα του καθήκοντα;
Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η προσωρινή ασθένεια του κ. Αμπράμοβιτς οφειλόταν σε κάποια κακόβουλη πράξη και οι θεωρίες συνωμοσίας γέμισαν τα δυτικά ΜΜΕ, ο ίδιος έδωσε το παρών στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη, δημιουργώντας ερωτηματικά για τον ρόλο και τους προσωπικούς του στόχους.
Συνήθως απομακρυσμένος από τα φώτα της δημοσιότητας, αποφεύγοντας πάντα να δίνει συνεντεύξεις και να μπαίνει στο επίκεντρο, φαίνεται τώρα να είναι ιδιαιτέρως δραστήριος στην επιχείρηση επαναπροσέγγισης των αντιμαχόμενων πλευρών στην Ουκρανία. Παρότι ο ίδιος φέρεται να ήταν στο περιβάλλον του προέδρου Πούτιν, είναι σαφές ότι έχει κάποια απόσταση από το Κρεμλίνο στον βαθμό που τον εμπιστεύονται οι Ουκρανοί ως το καλύτερο δυνατό κανάλι συνεννόησης με τη Μόσχα.
Πηγή της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις ανέφερε στην ουκρανική εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα ότι ο κ. Αμπράμοβιτς έθεσε τον εαυτό τους στη διάθεση των διαπραγματευτών ως ουδέτερος μεσολαβητής, και ο κύριος ρόλος του ήταν να «περάσει τη θέση μας στο αφεντικό του σε ανθρώπινη γλώσσα».
Ουκρανική πρωτοβουλία;
Ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ότι ο πατέρας του ήταν που έφερε τον κ. Αμπράμοβιτς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ο πατέρας Ροντνιάνσκι είναι Ουκρανός κινηματογραφικός παραγωγός που γνωρίζει καλά τον Ρώσο μεγιστάνα.
«Ο Πούτιν αναζητεί υπόγειους διαύλους. Δεν πιστεύει σε τίποτε ανοικτό, όλα πρέπει να είναι λίγο συνωμοτικά», λέει από την πλευρά της η Ρωσίδα δημοσιογράφος Γεβγένια Άλμπατς.
Πηγή στη Μόσχα ανέφερε ότι ο κ. Αμπράμοβιτς είχε δύο μυστικές συναντήσεις με τον κ. Ζελένσκι τον τελευταίο μήνα, κάτι που η ουκρανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει. Μετά την ασθένεια του ο κ. Αμπράμοβιτς έκανε νέα επίσκεψη στο Κίεβο. κατά την ίδια πηγή.
Ο κ. Ζελένσκι επιβεβαίωσε σε Ρώσους δημοσιογράφους το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ο κ. Αμπράμοβιτς ήταν μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που παλαιότερα είχαν έρθει σε επαφή μαζί του για να επενδύσουν στην ουκρανική οικονομία, ενώ προσφάτως συμμετείχε στην αποτυχημένη προσπάθεια εξασφάλισης ανθρωπιστικών διαδρόμων για να διαφύγουν άμαχοι από την εμπόλεμη ζώνη. Δεν ανέφερε όμως κάποια επίσκεψη του κ. Αμπράμοβιτς στο Κίεβο.
Προσωπική ατζέντα
Η κα Άλμπατς εκτιμά ότι το ενδιαφέρον του κ. Αμπράμοιτς και άλλων επιχειρηματιών να προσφέρουν βοήθεια μπορεί να οφείλεται στη φρίκη τους από τον πόλεμο, αλλά είναι πιθανό και να έχει προσωπικά κίνητρα, με σκοπό την παράκαμψη των εξοντωτικών Δυτικών κυρώσεων.
«Είναι ένας τρόπος για να περισώσουν τις επαύλεις τους, τις θαλαμηγούς τους και για να βρεθούν στη σωστή πλευρά της αντιπαράθεσης. Κάποιοι από αυτούς έχουν τουλάχιστον φρίξει από όσα γίνονται, ξέρω κάποιους που δεν μπορούν να πιστέψουν όσα συμβαίνουν», προσθέτει η Ρωσίδα δημοσιογράφος, τονίζοντας ότι μερικοί φοβούνται ότι δε θα έχουν ούτε να πληρώσουν τις καθαρίστριές τους.
Αμφιβολίες
Πολλοί όμως αμφιβάλλουν για τη μεταμόρφωση του κ. Αμπράμοβιτς σε διαμεσολαβητή: «Πώς μπορούν να λησμονούν περί τίνος πρόκειται; Είναι ένας από τους κυριότερους χορηγούς του καθεστώτος Πούτιν», τονίζει η Μαρία Πέφτσιχ, στενή συνεργάτιδα του έγκλειστους σε ρωσικές φυλακές αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι.
Η ίδια υπογραμμίζει ότι δεν την ξεγελά η ιδέα ότι ο κ. Αμπράμοβιτς θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος παράγοντας στις συνομιλίες: «Είμαι 100% βέβαιη ότι αυτό έχει ενορχηστρωθεί εξ ολοκλήρου από το Κρεμλίνο. Όταν έχεις υπάρξει μαριονέτα του Πούτιν επί 22 έτη, δεν γίνεσαι ξαφνικά ανεξάρτητος», λέει η κα Πέφτσιχ.
Πηγή: The Guardian