Μία μόλις ημέρα ύστερα από τα πρώτα, δειλά βήματα προσέγγισης μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαβουλεύσεις της Κωνσταντινούπολης, ο σκεπτικισμός επικράτησε πάνω στην ελπίδα. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας συνεχίστηκαν με αμείωτη, στα περισσότερα μέτωπα, ένταση, ενώ οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Μόσχας και Κιέβου συμφώνησαν μόνο στο ότι δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, ουσιώδης πρόοδος.
Παρά την ανακοίνωση της Μόσχας περί «δραστικού περιορισμού» των επιχειρήσεων στο Κίεβο και στη γειτονική υπό πολιορκία πόλη Τσερνίχιβ, η Τετάρτη ξημέρωσε με νέους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος του Τσερνίχιβ, Βλαντισλάβ Αρτοσένκο, δήλωσε στο CNN ότι στη δική του πόλη οι βομβαρδισμοί όχι μόνο δεν περιορίστηκαν, αλλά έγιναν πιο εντατικοί. Διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι κάποια ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τις δύο περιοχές, αλλά εκτίμηση τόσο του Κιέβου όσο και των Δυτικών είναι ότι πρόκειται για αναγκαστικές κινήσεις αναδιοργάνωσης και κάλυψης των κενών που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις και όχι για προάγγελο υποχώρησής τους.
«Η κύρια προσπάθειά τους είναι να περικυκλώσουν τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία», εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι κλιμακώνεται η ρωσική προσπάθεια για την κατάληψη ολόκληρης της Μαριούπολης. «Οι Ουκρανοί δεν είναι αφελείς», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν εμπιστεύεται τις φραστικές τοποθετήσεις της Ρωσίας, παρά μόνο τις πράξεις της.
Νέοι βομβαρδισμοί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας και σκεπτικισμός της Δύσης για τις προθέσεις του Κρεμλίνου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δυτικές κυβερνήσεις. «Θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για μεγάλες ρωσικές επιθέσεις σε άλλες (πέραν του Κιέβου) περιοχές της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. «Υπάρχει το τι λέει η Ρωσία, όπως υπάρχει το τι κάνει. Κι αυτό που κάνει είναι ο συνεχιζόμενος εξανδραποδισμός του ουκρανικού λαού», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.
Εντονα επιφυλακτική ήταν και η τοποθέτηση της ρωσικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καλωσόρισε μεν το γεγονός ότι το Κίεβο κατέθεσε γραπτές προτάσεις, δήλωσε όμως ότι δεν είδε «τίποτα πραγματικά υποσχόμενο, ούτε τίποτα που να μοιάζει με πραγματική τομή». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντιμίρ Μεντίνσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα της Ουκρανίας να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας, αλλά επέμεινε στην αξίωση να αναγνωρίσει το Κίεβο την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την ανεξαρτησία των δύο αυτόκλητων Δημοκρατιών στο Ντονμπάς.
Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων έχει ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια, ενώ η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι στην Ουκρανία «έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου» και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Τέλος, στην Ουάσιγκτον, Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας εκτίμησε ότι ο Πούτιν δεν έχει ακριβή εικόνα για το πόσο κακή, για τους Ρώσους, είναι η εξέλιξη του πολέμου και πόσο βαρύ αντίκτυπο έχουν οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης γιατί ούτε οι στενότεροι συνεργάτες του τολμούν να του πουν την αλήθεια.