Επισφαλές για την καρδιά και το ένα ποτήρι κρασί

Επισφαλές για την καρδιά και το ένα ποτήρι κρασί

Οι ερευνητές αναζήτησαν τα γονίδια που δημιουργούν προδιάθεση για βαριά ή ήπια κατανάλωση αλκοόλ.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατρεπτική για την ασφάλεια της ήπιας κατανάλωσης κρασιού στην καρδιακή υγεία, είναι μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Jama. Oπως διαπιστώθηκε, ακόμα και τα επτά ποτήρια κρασί εβδομαδιαίως εγκυμονούν μικρό κίνδυνο για την καρδιά, ο οποίος αυξάνεται αναλόγως της ποσότητας που καταναλώνεται.

Ο δρ Κρίσνα Αραγκάμ, ειδικός στην προληπτική καρδιολογία στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και συντάκτης της μελέτης, επισημαίνει ότι όλα εξαρτώνται από την ποσότητα. Η έρευνα βασίστηκε στα δεδομένα 400.000 ανθρώπων, που βρίσκονται στην Uk BioBank. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 57 χρόνια και έπιναν 9,2 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν ήπια κατανάλωση (μέχρι 14 ποτήρια εβδομαδιαίως) ήταν ως ομάδα καρδιολογικώς υγιέστεροι συγκριτικά με τους βαρείς πότες και εκείνους που απείχαν ολοκληρωτικά. Αυτό δεν συνέβαινε επειδή το κρασί προστάτευε την καρδιά, αλλά επειδή η ομάδα αυτή ταυτόχρονα κάπνιζε λιγότερο, γυμναζόταν περισσότερο και είχε μικρότερο σωματικό βάρος.

Οι ερευνητές αναζήτησαν τα γονίδια που δημιουργούν προδιάθεση για βαριά ή ήπια κατανάλωση αλκοόλ.

Αλλες παθολογίες

Οι ερευνητές αναζήτησαν τα γονίδια που δημιουργούν προδιάθεση για βαριά ή ήπια κατανάλωση αλκοόλ. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι η γενετική προδιάθεση για κατάχρηση οινοπνεύματος συνδεόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση και καρδιολογικά προβλήματα που αυξανόταν ανάλογα με την ποσότητα του αλκοόλ και κορυφωνόταν όταν η κατανάλωση ξεπερνούσε τα 21 ποτήρια εβδομαδιαίως. Βέβαια, ο πραγματικός κίνδυνος εξαρτιόταν και από άλλες παθολογίες, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Αναλύοντας τα δεδομένα ο δρ Αραγκάμ διαπίστωσε ότι ένας μεσήλικας που δεν πίνει καθόλου διατρέχει κίνδυνο 9% για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, ο οποίος αυξάνεται στο 10,5% με την προσθήκη ενός ποτηριού κρασιού ανά ημέρα. Η αύξηση του κινδύνου γίνεται εκθετική όταν τα καθημερινά ποτά πληθαίνουν.

Μια διαφορετική διάσταση στο πρόβλημα έθεσε ο δρ Χέιζεν, καρδιολόγος στο Κλίβελαντ, που αναρωτήθηκε για τις συνέπειες της αύξησης κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά την περίοδο της πανδημίας. Πρόσφατη έρευνα, άλλωστε, έδειξε ότι οι θάνατοι από αλκοόλ αυξήθηκαν το 2020 κατά 25%. Eπίσης, τόνισε ότι και η υπέρταση αυξήθηκε τους πανδημικούς μήνες. Δεν αποκλείεται και για αυτό να ευθύνεται η αύξηση της κατανάλωσης οινοπνεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT