Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγγυήτρια δύναμηη Τουρκία, δηλώνει ο Ερντογάν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγγυήτρια δύναμηη Τουρκία, δηλώνει ο Ερντογάν

Η Τουρκία επιθυμεί να φιλοξενήσει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι για την ειρήνευση στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης, δήλωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία επιθυμεί να φιλοξενήσει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι για την ειρήνευση στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης, δήλωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής του από το Ουζμπεκιστάν, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη έγιναν δυνατές χάρη στην «ανεξάρτητη και ισορροπημένη» εξωτερική του πολιτική. «Είμαι αποφασισμένος να έχω συνομιλίες τόσο με τον κ. Πούτιν όσο και με τον κ. Ζελένσκι. Στόχος μου είναι να τους φέρω (στην Τουρκία) το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «στο μεταξύ έχει μεγάλη σημασία να υπάρξει έστω προσωρινή κατάπαυση του πυρός».

Η Ουκρανία εμφανίστηκε έτοιμη να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά της και περιέλαβε στις πιθανές εγγυήτριες χώρες την Τουρκία. Χθες ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα εγγυήτριας δύναμης, αν και υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν. Οσο για το αίτημα της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ε.Ε. δήλωσε: «Στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι θα επιμείνουν πολύ σε αυτό το ζήτημα γιατί σε όλη αυτή τη διαδικασία τα περισσότερα κράτη- μέλη (της Ε.Ε.) δεν αντιμετώπισαν με σοβαρότητα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρ’ όλα αυτά έμαθα και άκουσα ότι ο κ. Πούτιν είναι θετικός ως προς την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.».

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Ερντογάν για τη συμμετοχή του Ρομάν Αμπράμοβιτς στις διαβουλεύσεις της Κωνσταντινούπολης. «Ο Αμπράμοβτις συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος ολιγάρχης δεν καθόταν στο τραπέζι των δύο αντιπροσωπειών, αλλά στα πίσω καθίσματα των παρατηρητών. «Αντί να κοιτάμε ποιος ήταν στο τραπέζι, θα πρέπει να κοιτάμε εκ μέρους ποιου ήταν εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στον Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος προσπάθησε να πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι, ενώ μετέφερε τα δύο υπερπολυτελή γιοτ του, συνολικής αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, σε τουρκικές ακτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT