ΔΟΕ: Συμφωνία για αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματα

ΔΟΕ: Συμφωνία για αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματα

Τη συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους αποφάσισαν οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους αποφάσισαν οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), κατά την έκτακτη σύνοδο που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι ποσότητες και ο χρόνος αυτής της αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, τόνισε στους δημοσιογράφους ο Χιντετσίκα Κοϊζούμι, διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

«Ο υπουργός Κοΐτσι Χαγκιγιούντα παρέστη στην έκτακτη σύνοδο του ΔΟΕ κατά την οποία οι χώρες μέλη συζήτησαν τις επιπρόσθετες, συντονισμένες ενέργειές τους σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα», ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), ο Μπάιντεν είπε: «Σήμερα το πρωί, περισσότερες από 30 χώρες συναντήθηκαν εκτάκτως και αποφάσισαν να διαθέσουν στην αγορά δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου».

Η ΔΟΕ αριθμεί 30 μέλη (κυρίως κράτη-μέλη της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Καναδά, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Κορέα, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία) και 8 διασυνδεδεμένα κράτη (με κυριότερα την Ινδία, την Κίνα και την Βραζιλία).

Σημειώνεται πως οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έκλεισαν με σημαντική πτώση την Πέμπτη, καθώς οι traders ενσωμάτωναν στις εκτιμήσεις τους την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απελευθερώσει για έξι μήνες τεράστιες ποσότητες από τα στρατηγικά της αποθέματα αργού.

Το μέγεθος της απελευθέρωσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα χαρακτηρίστηκε από τον Λευκό Οίκο «ως άνευ προηγουμένου». «Ο κόσμος δεν είχε ποτέ δει απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου με αυτόν το ρυθμό, 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως για τέτοιο διάστημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η αποδέσμευση του μαύρου χρυσού αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, να χρησιμεύσει για «τη μετάβαση έως ότου αυξηθεί η αμερικανική παραγωγή στο τέλος του έτους». Το υπουργείο Ενέργειας θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την απελευθέρωση για να ανανεώσει το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου για τα επόμενα χρόνια, συμπλήρωσε.

Σύμφωμα με το πρακτορείο Reuters, οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμένεται να «στερήσουν» από την παγκόσμια αγορά 3 εκατ. βαρελια ρωσικού πετρελαίου για τον Απρίλιο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT