Τουρκία: Ένα στα τρία προσφυγόπουλα εκτός σχολείου

Τουρκία: Ένα στα τρία προσφυγόπουλα εκτός σχολείου

Το 35% των ανήλικων προσφύγων από τη Συρία δεν πηγαίνει σχολείο στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Παιδείας.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AΓΚΥΡΑ. Το 35% των ανήλικων προσφύγων από τη Συρία δεν πηγαίνει σχολείο στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Παιδείας. Δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει ότι στην Τουρκία ζουν 1.240.000 προσφυγόπουλα από τη Συρία, εκ των οποίων σχολείο πηγαίνουν τα 730.000. Οι Σύροι στην Τουρκία έχουν καθεστώς προσωρινής προστασίας και δικαιούνται να εγγραφούν στα σχολεία. Τα παιδιά του δημοτικού εγγράφονται σε μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ τα ποσοστά όσων εγκαταλείπουν την εκπαίδευση αυξάνονται όσο πλησιάζουν στην ηλικία των 18. Επίσης χαμηλά είναι τα ποσοστά φοίτησης στην προσχολική εκπαίδευση.

Η έκθεση αναφέρει ως αιτίες για το υψηλό ποσοστό παιδιών εκτός σχολείου το γεγονός ότι το λύκειο στη Συρία δεν είναι υποχρεωτικό και ότι τα προσφυγόπουλα μετά το γυμνάσιο αναγκάζονται να δουλέψουν και να συνεισφέρουν στα οικονομικά της οικογένειας. Επίσης, το φράγμα της γλώσσας και η μακροχρόνια απουσία από το σχολείο λόγω του πολέμου αποτρέπουν κάποια παιδιά από το να περάσουν τις πόρτες των τουρκικών σχολείων. Συνολικά, περισσότερα αγόρια αντί κορίτσια (51%-49%) πηγαίνουν στο σχολείο. Στο λύκειο, όμως, τα κορίτσια είναι περισσότερα. «Περίπου 45% των προσφυγόπουλων ηλικίας 15-17 ετών εργάζονται. Αυτό εξηγεί γιατί πηγαίνουν περισσότερα κορίτσια στο λύκειο», είπε στην Deutsche Welle ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης Τσεϊχάν Κεσμπίτς.

Οι Σύροι στην Τουρκία έχουν καθεστώς προσωρινής προστασίας και δικαιούνται να εγγραφούν στα σχολεία.

Δίκη Κασόγκι

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε χθες το πράσινο φως για να μεταφερθεί στη Σαουδική Αραβία η εκδίκαση της υπόθεσης διαμελισμού του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Η εισαγγελία είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση του υπουργείου, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί την Τρίτη. Οι συγγενείς του δολοφονηθέντος καταγγέλλουν ότι η μεταφορά της δίκης στη Σαουδική Αραβία γίνεται για πολιτικούς λόγους και διασφαλίζει ατιμωρησία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT