Τα «ψέματα» στον Πούτιν και η εγκλωβισμένη Ρωσία

Τα «ψέματα» στον Πούτιν και η εγκλωβισμένη Ρωσία

Παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι δυνάμεις της αποσύρονται από την περιοχή του Κιέβου, το ΝΑΤΟ επιμένει πως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις προς το παρόν και πως οι Ρώσοι ανασυντάσσονται σε όλα τα μέτωπα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αργή αλλά αισθητή αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τις περιοχές πέριξ του Κιέβου και από την πόλη Τσερνίχιβ στα βόρεια της χώρας έκανε λόγο χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα, ο Ζελένσκι προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι στις περιοχές που εγκαταλείπουν οι Ρώσοι έχουν τοποθετηθεί νάρκες και εκρηκτικά σε κάθε πιθανό σημείο. Την ίδια ώρα βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε ένα χρυσό κλουβί, το οποίο ο ίδιος δημιούργησε, καθώς ουδείς τολμά να του πει την αλήθεια για την κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. «Θεωρούμε ότι οι σύμβουλοί του τον παραπληροφορούν για τις κακές επιδόσεις του ρωσικού στρατού και τα πλήγματα που έχει δεχθεί η ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις», ανέφερε η διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, στους δημοσιογράφους. «Οι ανώτατοι σύμβουλοί του φοβούνται να του πουν την αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σαν αποτέλεσμα, η εισβολή αποδεικνύεται καταστροφική για τον Ρώσο πρόεδρο. Από τη μία υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού κι από την άλλη υποτίμησε την ικανότητα του ουκρανικού να αντισταθεί

Σε ρωσικό έδαφος

Πράγματι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μικρές αλλά σημαντικές αντεπιθέσεις, ενώ προχθές έπληξαν αποθήκη καυσίμων στο εσωτερικό της Ρωσίας, στην πόλη Μπελγκορόντ βόρεια της Ουκρανίας, γεγονός που εξόργισε τη Μόσχα. Κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το επεισόδιο δεν βοηθάει τις συνθήκες συνέχισης των συνομιλιών, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο παρά το παράθυρο που άνοιξε στα μέσα της εβδομάδας για την επίτευξη ανακωχής. Είναι η πρώτη φορά που ουκρανικά ελικόπτερα εισήλθαν στον ρωσικό εναέριο χώρο και έπληξαν κάποιον στόχο, εξέλιξη που φέρνει τον πόλεμο στην ίδια τη Ρωσία.

Συνεχίζονται οι μάχες έξω από το Κίεβο, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν σημαντικές αντεπιθέσεις

Oι ενδείξεις ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα πολέμου πληθαίνουν και οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια, το 90% από αυτούς γυναίκες και παιδιά. Εξω από το Κίεβο δημοσιογράφοι του BBC εντόπισαν 13 σορούς ανάμεσα στις επαρχίες Μρία και Μίλα, που στα ουκρανικά σημαίνουν «Ονειρο» και «Γλυκό μου». Τουλάχιστον δύο από τους νεκρούς έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι άμαχοι, που δολοφονήθηκαν από Ρώσους, ενώ μόνο δύο από τους υπόλοιπους φορούν ουκρανικές στρατιωτικές στολές.

Ανθρωπιστική καταστροφή

Η ανθρωπιστική καταστροφή σε όλη τη χώρα είναι ανυπολόγιστη. Ο διάδρομος που χρειαζόταν ο Ερυθρός Σταυρός για να μεταφέρει βοήθεια στη μαρτυρική Μαριούπολη για την απομάκρυνση των κατοίκων της παραβιάστηκε επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα τα κονβόι της οργάνωσης να επιστρέφουν στη Ζαπορίζια. Στην ίδια πόλη έλαβε την Παρασκευή χώρα ανταλλαγή Ρώσων και Ουκρανών κρατουμένων: 86 συνολικά Ουκρανοί στρατιώτες απελευθερώθηκαν, ανάμεσά τους και 15 γυναίκες. Από τη Μαριούπολη κατάφεραν να διαφύγουν μόνο λίγες χιλιάδες άνθρωποι τις τελευταίες μέρες, ενώ 150.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT