Ή τώρα ή ποτέ, λέει ο ΟΗΕ για το κλίμα

Δραστική μείωση κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, ώστε να φθάσει η παγκόσμια κατανάλωση το μισό της σημερινής με δίκαιο τρόπο έως το 2030.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική μείωση κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, ώστε να φθάσει η παγκόσμια κατανάλωση το μισό της σημερινής με δίκαιο τρόπο έως το 2030. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο σύμφωνα με την τελευταία μεγάλη έκθεση επιστημόνων που ερευνούν πώς ο πλανήτης θα αποφύγει την κλιματική κρίση. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική Αλλαγή, στο τρίτο και τελευταίο μέρος της περιγράφει τα μέτρα που οφείλει να λάβει η ανθρωπότητα αν πρόκειται να αποφευχθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου.

«Ή τώρα ή ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας, Τζιμ Σκι. Στο σημείο που έχουμε φθάσει απαιτούνται δραστικές περικοπές ρύπων σε όλους τους τομείς, από τη γεωργία και τις μεταφορές έως την ενέργεια και τον κτιριακό τομέα. Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρύποι πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται δραστικά το αργότερο το 2025 και οι περικοπές να έχουν φθάσει το 50% έως το 2030. Μέχρι τώρα οι εκπομπές ρύπων που ευθύνονται για την κλιματική κρίση κάθε χρόνο αυξάνονται. «Η κλιματική αλλαγή είναι το αποτέλεσμα ενός αιώνα και πλέον μη βιώσιμης χρήσης ενέργειας και γης. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να το κάνουμε, τώρα πρέπει να το κάνουμε» αναφέρει η έκθεση.

Μείωση ορυκτών καυσίμων, ώστε η παγκόσμια κατανάλωση να φτάσει στο μισό της σημερινής με δίκαιο τρόπο έως το 2030.

«Λένε ψέματα»

Αν όλες οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν υποβάλει στον ΟΗΕ, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου, ένα καταστροφικό σενάριο για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τη φύση. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε με σκληρή γλώσσα ότι οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν θεωρώντας ότι υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε με την τωρινή πορεία να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό· «για να το πούμε απλά, κυβερνήσεις και εταιρείες λένε ψέματα», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT