Αν αντί για Fox έβλεπαν CNN…

Μελέτη του Πανεπιστημίου Γέιλ αποκαλύπτει ότι οι θεατές του Fox News θα μπορούσαν να αλλάξουν απόψεις σε ένα μήνα εάν αντικαθιστούσαν το αγαπημένο τους κανάλι με το CNN.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δημιουργία του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, το 1996, μετέβαλε τόσο τα ΜΜΕ όσο και την πολιτική στις ΗΠΑ. Οι τηλεοπτικές ειδήσεις μεταβλήθηκαν στις θορυβώδεις πολιτικές αντιπαραθέσεις που λατρεύουμε ή μισούμε. Σήμερα, 25 χρόνια μετά την ίδρυση του καναλιού, ένα ερώτημα επιμένει: Η παρακολούθησή του μπορεί στην πραγματικότητα να μεταβάλλει τη σκέψη των εκλογέων;

Μελέτη που εκπονήθηκε από οικονομολόγους πριν από 15 χρόνια έδειξε ότι πράγματι η έκθεση στο περιεχόμενο του Fox News είχε μετρήσιμη επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, μπορούσε να ενισχύσει τους Ρεπουμπλικανούς κατά 0,4% έως 0,7% κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις μεταξύ 1996 έως 2000. Πώς η έκθεση στο περιεχόμενο του Fox News μεταβάλλει την προσέγγιση του τηλεθεατή στα «καυτά» πολιτικά ζητήματα;

Mια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από δύο πολιτικούς επιστήμονες των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Γέιλ είναι αποκαλυπτική.

Mια νέα μελέτη, που εκπονήθηκε από τους πολιτικούς επιστήμονες Ντέιβιντ Μπρούκμαν του πανεπιστημίου Στάνφορντ και Τζόσουα Κάλα του πανεπιστημίου Γέιλ, είναι αποκαλυπτική. Οι δύο ερευνητές επέλεξαν μια ομάδα πιστών τηλεθεατών του καναλιού και πλήρωσαν μια υποομάδα τους να παρακολουθεί το CNN, ελέγχοντας διαρκώς τη συμμόρφωσή τους με αυτή τους την υποχρέωση. Στη συνέχεια όλοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την ειδησεογραφία. Το CNN και το Fox News κάλυψαν διαφορετική θεματολογία τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι πιστοί τηλεθεατές του Fox News, που είχαν σαφή συντηρητική θέση στην έναρξη της έρευνας, πράγματι μετέβαλαν τις πεποιθήσεις τους.

Αν αντί για Fox έβλεπαν CNN…-1
Φωτ. Shutterstock.

Εκείνοι που παρακολουθούσαν CNN ήταν κατά 5% πιο πιθανό να πιστέψουν ότι κάποιοι ασθενείς έπασχαν από μακρά COVID και κατά 6% να θεωρούν ότι ξένα κράτη διαχειρίζονταν καλύτερα την πανδημία συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες να στηρίζουν την επιλογή της επιστολικής ψήφου. Ταυτόχρονα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να πιστεύουν ότι οι οπαδοί τού τότε υποψηφίου Τζο Μπάιντεν χαίρονταν όταν τραυματίζονταν αστυνομικοί, ήταν 11% λιγότερο πιθανό να θεωρούν ότι είναι πιο σημαντική η βίαιη καταστολή διαδηλωτών από τον έλεγχο της πανδημίας και κατά 13% λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν με την πρόταση «όταν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν θα υπάρξουν πολύ περισσότεροι αστυνομικοί θύματα των Αφροαμερικανών» (Black Lives Matter).

Ενα ακόμα πράγμα για το οποίο μεταβλήθηκε η θεώρηση των εθελοντών που παρακολούθησαν το CNN είναι η άποψή τους για το Fox News, καθώς άρχισαν πλέον να πιστεύουν ότι ήταν απίθανο το κανάλι να μεταδώσει κάποιο ρεπορτάζ που δεν θα ήταν θετικό για τον Ντόναλντ Τραμπ, ακόμα και αν ήταν αληθινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT