Πόλεμος στην Ουκρανία: Βασάνισαν και σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες, λέει ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βασάνισαν και σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες, λέει ο Ζελένσκι

Σύνοψη της 41ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει έγκλημα που δεν έχει διαπράξει στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός», τόνισε -μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας- ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ζητώντας να προσαχθούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι «άμεσα στη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου».

Αφού παρομοίασε τις φρικαλεότητες στην Μπούκα με αυτές που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, ο Ζελένσκι είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βασάνισαν και δολοφόνησαν πολίτες, σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες και ότι οι στρατιώτες βίασαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά τους.

Έδειξε στο συμβούλιο ένα βίντεο με φρικιαστικές εικόνες από θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. «Τώρα ο κόσμος μπορεί να δει τι έκανε η Ρωσία στην Μπούκα», είπε και πρόσθεσε; «Αλλά ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη τι έχουν κάνει σε άλλες κατεχόμενες πόλεις και περιοχές της χώρας μας».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βασάνισαν και σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες, λέει ο Ζελένσκι-1
AP/Rodrigo Abd

Σύνοψη της 41ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Ένα σύντομο βίντεο, αλλά πυκνό σε εικόνες φρίκης από πόλεις της Ουκρανίας, κυριάρχησε στην επικαιρότητα την 41η ημέρα από τη ρωσική εισβολή. Ο Ζελένσκι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει». 
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε μία σειρά από θηριωδίες –όπως κατήγγειλε- από το ρωσικό στρατό: Άμαχοι δολοφονήθηκαν στη μέση του δρόμου, ακρωτηριάστηκαν, ρίχτηκαν σε πηγάδια και τους συνέθλιψαν τανκς. Ο Ζελένσκι θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη στις 11.45. 
  • Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες, μιλώντας για σκηνοθεσία. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ έκανε λόγο για «πρόσχημα» προκειμένου να μην προχωρήσουν οι συνομιλίες. Πολλά διεθνή ΜΜΕ αποδόμησαν τα επιχειρήματα του Κρεμλίνου με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και μαρτυριών από αυτόπτες.
  • Μεταξύ 150 και 300 σορών ενδέχεται να βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο σε μια εκκλησία στην Μπούκα, δήλωσε η συνήγορος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας.
  • Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια υποστήριξε ότι σε ορισμένα από τα μικρά χωριά, που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί, διαπιστώθηκε ότι σε πληθυσμό γύρω στους 120 κατοίκους, έως και 20 από αυτούς είχαν σκοτωθεί.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Ria.
  • Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Τετάρτη σε συντονισμό με την Ομάδα των 7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο ίδιος τόνισε ότι το σαρωτικό πακέτο «θα επιβάλλει σημαντικό κόστος στη Ρωσία και θα την οδηγήσει ακόμη πιο κάτω στον δρόμο της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και τεχνολογικής απομόνωσης».
  • Η Κομισιόν πρότεινε νέο πακέτο κυρώσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα. Την Τετάρτη μεταβαίνει στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
  • Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με στόχο το ρωσικό κοινό, λέγοντάς τους ότι τα στρατεύματά τους διαπράττουν φρικαλεότητες.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, καταδίκασε «έντονα» τα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.
  • Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι υποστήριξε ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις καταγγελλόμενες φρικαλεότητες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, λόγω του μίσος που έχουν σπείρει.
  • Συνολικά 3.846 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Τρίτη από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. 

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την 41η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βασάνισαν και σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες, λέει ο Ζελένσκι-2
Ivor Prickett/The New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT