Ρωσία: Ο άνθρακας στο νέο πακέτο κυρώσεων

Ρωσία: Ο άνθρακας στο νέο πακέτο κυρώσεων

Εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα αλλά όχι στο ρωσικό πετρέλαιο περιλαμβάνει η πρόταση της Ε.Ε. για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα αλλά όχι στο ρωσικό πετρέλαιο περιλαμβάνει η πρόταση της Ε.Ε. για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το πακέτο περιλαμβάνει (με κάποιες εξαιρέσεις) απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε ρωσικά και λευκορωσικά φορτηγά και απαγόρευση πρόσβασης των ρωσικών εμπορικών πλοίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια και πλήρη διακοπή με τέσσερις ρωσικές τράπεζες, που αποτελούν 23% της ρωσικής αγοράς. Επιπλέον, η Επιτροπή εισηγείται νέους περιορισμούς στις εξαγωγές μηχανημάτων και ειδών υψηλής τεχνολογίας (ημιαγωγοί) στη Ρωσία και στις εισαγωγές καλίου (συστατικό παραγωγής λιπάσματος) και άλλων προϊόντων, αξίας 5,5 δισ. ευρώ, αλλά και την παύση χρηματοδότησης από ιδρύματα των κρατών-μελών ή της Ε.Ε. προς ρωσικούς δημόσιους φορείς. Τέλος, προτείνεται να διευρυνθεί η λίστα των Ρώσων ολιγαρχών και συγγενών τους υπό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, στην οποία –σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο– θα συμπεριληφθούν και δύο κόρες του Ρώσου προέδρου. Το πακέτο θα συζητηθεί σήμερα από τους πρέσβεις των κρατών-μελών στην Ε.Ε. (απαιτείται ομοφωνία).

Ποια μέτρα περιλαμβάνονται – Υπό εξέταση το πετρέλαιο.

Ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin, τόνισε τη σημασία να παραμείνουν ενωμένοι οι «27» στην πολιτική των κυρώσεων. Ο Λε Μερ υπενθύμισε ότι ο Μακρόν προχθές τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του εμπάργκο στο πετρέλαιο και πρόσθεσε ότι «θα δούμε ποια είναι η στάση των υπόλοιπων κρατών-μελών». Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Μάγκνους Μπρένερ αναφέρθηκε στην πιθανότητα εμπάργκο μόνο επί του ρωσικού άνθρακα, λέγοντας ότι η επέκτασή του στο πετρέλαιο και στο αέριο θα έπληττε υπερβολικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πάντως ότι ήδη γίνεται επεξεργασία μέτρων κατά των εισαγωγών πετρελαίου από την Κομισιόν. Η Κομισιόν επιβεβαίωσε χθες ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ θα μεταβούν στο Κίεβο εντός της εβδομάδας για να συναντήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ –ενόψει της συνόδου των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας– δήλωσε ότι, μετά την «αποτυχία» των Ρώσων στον Βορρά της Ουκρανίας, ξεκινάει η δεύτερη φάση του πολέμου, όπου η Ρωσία θα ανασυνταχθεί και θα επιχειρήσει ευρείας κλίμακας επίθεση για την κατάληψη «ολόκληρου του Ντονμπάς» και τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας με την Κριμαία. Αρα είναι «κρίσιμο» να ενισχυθεί περαιτέρω η Ουκρανία, είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT