Β. Κορέα: Πολεμοχαρής γλώσσα από την Πιονγιάνγκ

Β. Κορέα: Πολεμοχαρής γλώσσα από την Πιονγιάνγκ

Η αδελφή του Κιμ προειδοποίησε με πυρηνική επίθεση τη Σεούλ ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Με πυρηνικό πλήγμα απείλησε χθες τη Νότια Κορέα η Κιμ Γιο Τζονγκ, αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, προειδοποιώντας τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Σεούλ για τις φιλοδοξίες του για σύσφιγξη των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Η Κιμ ανέφερε ότι εάν η Νότια Κορέα «επιλέξει τη στρατιωτική αντιπαράθεση, οι πυρηνικές μας δυνάμεις θα αναγκασθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους», σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Πιονγιάνγκ. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια προειδοποίηση που απευθύνει το απομονωμένο σταλινικό καθεστώς, διά στόματος της αδελφής του ηγέτη, σε χρονικό διάστημα 48 ωρών. Νωρίτερα χθες, η Κιμ είχε καταγγείλει τον υπουργό Αμυνας της Νότιας Κορέας, Σου Ουόκ, ως «αναίσθητο και ρυπαρό πρόσωπο».

Τα σχόλια της Κιμ είναι τα πρώτα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας της ύστερα από αποχή έξι μηνών από τη δημοσιότητα. Η απουσία της Κιμ είχε πυροδοτήσει σενάρια για απομάκρυνσή της από τον στενό ηγετικό κύκλο. Η επανεμφάνισή της, όμως, διαλύει τις εικασίες αυτές, αποδεικνύοντας ότι η Κιμ συνεχίζει να ασκεί κεντρικό ρόλο στην εκπόνηση της εξωτερικής πολιτικής της Πιονγιάνγκ.

Με τις επιθετικές της δηλώσεις, η Κιμ απαντούσε στον υπουργό Αμυνας της Σεούλ, Σου Ουόκ, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ότι η Νότια Κορέα έχει ικανότητα να εξαπολύσει προληπτικό πρώτο πλήγμα κατά του Βορρά. Το αμυντικό δόγμα της Νότιας Κορέας προβλέπει ήδη τέτοια τακτική. Ο εν αναμονή πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ Γιολ, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις αρχές Μαΐου, θεωρείται «σκληροπυρηνικός και τυχοδιώκτης» από την Πιονγιάνγκ.

Οι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας του Γιουν βρίσκονται στην Ουάσιγκτον προκειμένου να οργανώσουν συνάντηση του Νοτιοκορεάτη προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT